IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще се отлагат реформите в пенсионната система

Частните фондове не дават реална алтернатива заради все още маргиналната им роля в осигурителната система, пише в анализ на ИПИ

14:25 | 24.11.13 г. 1
Докога ще се отлагат реформите в пенсионната система

Публикуваният скоро доклад на OИСР за пенсионносигурителните системи (06/11/2013) отново повдига въпроса докога ще се отлагат реформите в българската пенсионна система.

Докладът разглежда финансовото представяне на пенсионните фондове, инвестиционните им стратегии, платежоспособността им, както и възвращаемостта на инвестициите и разпределението на активите им в държавите от OИСР, както и в група държави-партньори на организацията, сред които и България.

Държавната пенсионна система в България е от разходопокривен тип, което означава, че няма реални спестявания, а пенсиите на сегашните пенсионери се плащат от осигуровките на сегашните работещи и от трансфери от централното правителство, финансирани с други приходи в бюджета. Системата е силно зависима от съотношението на броя пенсионери към броя на осигурените лица – ако плащащите не са достатъчно на брой и/или се осигуряват на законовия минимум, то те няма как да издържат пенсионерите без помощ от държавата.

Основните заключения на доклада

 - Всички институционални инвеститори в OИСР, включително инвестиционни фондове, застрахователни компании, пенсионни фондове и други образувания, са отчели ръст на активите си през 2012 г. Активите на пенсионните фондове показват среден годишен ръст от 7,4% за периода 2009-2012 година.

- Пенсионните фондове в повечето OИСР държави, включени в това изследване, успяват да постигнат висока възвръщаемост (повече от 5%) за 2012 година - 19 държави имат реални положителни нива на възвръщаемост (след приспадане на административните такси) в сравнение с 2011 г., когато 21 държави имаха отрицателни темпове на възвращаемост.

- В абсолютно изражение Съединените щати все още притежават по-голямата част от активите под управление на пенсионните фондове от всички страни-членки на OИСР, с активи в размер на 11,600 милиарда щатски долара през 2012 година. В относително изражение, обаче, теглото на активите, притежавани от пенсионните фондове в САЩ, се свива от 67,6% през 2001 г. до 53,4% през 2012 година.

В 13 от страните-членки на OИСР, включени в това изследване, повече от 80% от активите на пенсионните фондове са инвестирани в облигации и акции; в САЩ, Австралия и Чили са инвестирани в акции повече от цялостната средна претеглена стойност за включените в това изследване държави от ОИСР, възлизаща на 40,3% от активите.

Един от ключовите показатели за мащаба на дейността на пенсионните фондове е пазарната стойност на натрупаните активи спрямо размера на икономиката, измерен чрез БВП. Колкото по-висока е стойността на инвестициите им, толкова по-голяма ще бъде способността на фонда да осигури високи обезщетения на физическите лица.

Среднопретегленото съотношение на активите към БВП за пенсионните фондове в ОИСР държавите, включени в това изследване, се е увеличило от 73,5% от БВП през 2011 г. до 77,0% от БВП през 2012 г., което е над нивото от края на 2007 година (75,6%).

Холандия все още постига най-високо съотношение (160,2% през 2012 година). Още две страни постигат съотношение на активи към БВП над 100% през 2012 г. - Исландия (141,0%) и Швейцария (113,6%). В допълнение към тези страни Обединеното кралство, Австралия и Финландия показват такива нива на съотношението на активите към БВП, които превишават средното.

Един от изследваните показатели за ефективност на частните пенсионни системи са общите оперативни разходи, свързани с управляваните активи. Докладът предоставя информация за този показател както за страни-членки на OИСР, така и за някои други държави, сред които и България. Видно е, че оперативните разходи като съотношение към инвестициите на пенсионните фондове са по-високи в страни, които не са членки на ОИСР.

Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още