IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документацията за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да се внесе до есента на 2013 г.

Булгаргаз и НЕК постепенно намаляват загубите, стана ясно при представянето на отчета на Българския енергиен холдинг

15:02 | 20.12.12 г. 5
Документацията за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да се внесе до есента на 2013 г.

До есента на 2013 година в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) може да бъде внесена документацията с искане на разрешително за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това коментира изпълнителният директор на централата Валентин Николов по време на годишния отчет на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чийто състав е и атомната централа. Документацията за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да се внесе до есента на 2013 г.

По думите на Николов в момента се изпълняват три договора – за геоложки проучвания, за оценка дали блокът е икономически изгоден и за получаване на оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

АЕЦ „Козлодуй“ се оказа една от малкото печеливши компании в БЕХ – до ноември 2012 година финансовите й резултати са положителни и печалбата е 152 млн. лева. През годината е преизпълнена нормата за производство на електричество и това се дължи основно на по-ранното пускане на 5 и 6 блок след плановите ремонти, смята още Николов.

За „Булгаргаз“ ситуацията се подобрява

Що се отнася до „Булгаргаз“ обаче във финансов аспект нещата не са толкова розови, отчете директорът на дружеството Димитър Гогов. За първите девет месеца на годината газовата компания е реализирала загуби в размер на 113 млн. лева. „Основната причина са по-скъпите горива във втората половина на 2011 година и началото на 2012 година“, обясни Гогов.

От октомври обаче ситуацията за компанията се подобрява и директорът й се надява да приключи годината с под 100 млн. лева загуби. „Все още ни е трудно да изчислим, тъй като се налага допълнителен внос на газ заради студеното време през декември“, обясни още Гогов.

2013 година ще бъде посветена на внедряването на новите договори за доставка. В момента дружеството работи по отношение на изчистване на някои спорни моменти. „Най-изгодни цени ще получат потребители, чието потребление е голямо и регулярно“, допълни още Гогов. По негови думи това са компании от металургията или торовите заводи. Тази методология обаче няма да стане факт през 2013 година, коментира още той.

Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Защо да не успее?От това, което досега сме видели и самият проект АЕЦ Белене е не просто "кон за кокошка" а направо "слон за нищо".А какво толкова против имате червеноармейци ако се построи 7-ми блок в Козлодуй при положение, че там има изградена ЕРП мрежа и складове за ОЯГ а престъпната схема АЕЦ Белене бъде погребана и на нейната площадка бъде реализирано нещо друго, този път печелившо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
А ако не успее...?И изобщо, някой знае ли колко ще струва тази авантюра в Козлодуй? Кой ще го строи този блок, за колко пари и от къде ще се вземат?Що не възложат пак на някой консултант да им направи сметката и да я покажат? Да не се окаже кон за кокошка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Аплаузи за Николов Ако на Седми блок успеете да монтирате новите съвременни турбини на G E блокът ще бъде поне 30 % по ефективен от досега деистващите два блока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА - Защо без евтин ток от АЕЦ-Белене няма живот!!!- Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват и 4,55 милиарда, (от които 1,39 милиарда вече са вложени), и за целият си жизнен цикал от 60 години,10.3 милиарда и Русия предлата 100% финансирате, с изплащане от печалбите (КАКТО Е ЮЖЕН ПОТОК)- ТОГАВА ЗАЩО местим единя в Козлодуй, ще похарчим ПОНЕ още 6 милиарда евро и ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА ПОНЕ 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 15 ГОДИНИ И ОТКЪДЕ ПАРИ???- ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ? ИЛИ ЩЕ Е АМЕРИКАНСКИ, НО ТОЙ ПЪК Е ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-СКЪП И ОТ КЪДЕ ПАРИ???- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. (доклада стр.11 долу в ляво)- Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 4,5 ст!!!ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- ИСТИНАТА Е, ЧЕ МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество уран, за да се осигури Българската и Европейската ядрена енергетика 100 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), 2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4,55 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- СМЕШНО И ЖАЛКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
при оборот от 6 млрд. печалба от 36 млн. е меко казано несериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още