Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Домусчиев: Над 30% от икономиката ни са в сивия сектор

Туристическият сектор трябва да бъде подпомогнат от държавата в усилията да излезе на светло, смята председателят на КРИБ

Домусчиев: Над 30% от икономиката ни са в сивия сектор

Снимка: БТА

Над 30% от икономиката в България са  в сивия сектор и един от проблемните сектори е туризмът. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на среща с туристическия бранш, инициирана от работодателската организация и КНСБ в рамките на Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще".

Домусчиев допълни, че ще бъдат подкрепени всички, които са на светло и правят бизнес по нормален начин. „Всеки, който е в сивия сектор и в нелоялна конкуренция, да бъде подложен на по-строг контрол и да бъде санкциониран“, предложи Домусчиев, цитиран от Агенция „Фокус".

„България е на първо място в ЕС по сива икономика. Сивата икономика е оценена на 454 млрд. евро в ЕС“, каза още Домусчиев. По негово мнение трябва да се положат много усилия туристическият сектор да бъде подпомогнат от държавата, както и да се направят усилия той да излезе на светло.

В този контекст министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че подхожда към туризма като към индустрия изключително отговорно. Тя подчерта, че в готвените промени в Закона за туризма е адресиран проблемът със заведенията в сивия сектор, предложено е и да се създадат национални браншови организации, които да са не повече от 6 на брой, които в регистъра в момента са 203.

Още по темата

„Не съм си измислила тези 50% в сивия сектор. Те са във всички съпътстващи дейности. Трябва да се борим с това и да насочим усилията си", подчерта Ангелкова по повод признанието на ведомството, че половината от сектора е сив.

Министърът заяви, че подкрепя искането на бранша част от приходите от туризъм да отиват за реклама. „За да може това да се случи, трябва да имаме фокус в рекламата. За 2016 г. сме заложили на онлайн рекламата, работа със стратегически туроператори, работа с авиокомпаниите", каза още Николина Ангелкова. По думите й проблемът с кадрите също е изключително наболял, но държавата има волята да го реши.

Николина Ангелкова очаква още следващата година да са налице видими резултати от предприетите мерки.

„Не искам да се оправдавам, че за 10 месеца не мога да свърша работа, която не е свършена 25 години. Има обаче воля от моя страна и на държавата. Имаме приета стратегия за национална реклама. Създали сме предпоставките да адресираме и проблема с големия брой сдружения и тяхната представителност, в момента се разработва пътна карта и за визия до 2030 година“, каза тя.

Относно новата концепция за плажовете Ангелкова каза, че ще предложи използването на морските плажове не само лятото, но и за извършване на спортна дейност. „Изготвили сме примерен бюджет за следващата година. Трябва да убедим финансовото министерство, че си заслужава да се увеличи ресурсът за този сектор", коментира Ангелкова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
5
 
6
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ако не е сивата икономика тежко му на тоя народ. Истината е една - България свободна икономическа зона - без данъци , без бирници!
2
 
3
 
5
преди 4 години
Че то ако не е сивата икономика, която също вече затихва, до социалните бунтове, безредици и взрива на престъпността е една крачка!

Зализания, моли се да я има ... сивата икномика, че угасне ли и тя - с тоя американски пртекторат е свършено завинаги!
1
 
3
 
4
преди 4 години
Няма профилна снимка
Домусчиев като е тръгнал да казва - А, да каже и Б! Самият той назова името на Иво Прокопиев като човек, който е трупал богатството си на гърба на българския народ! И това го казва председател на КРИБ, а Прокуратурата не намери за необходимо да се самосезира! Егати и държавата, в която живеем!
0
 
8
 
3
преди 4 години
"...трябва да бъде подпомогнат от държавата в усилията да излезе на светло"
-
Това е почти признание за продължаващо престъпление. В каква държава живеем щом подобни изказвания се правят на такова високо ниво.
6
 
4
 
2
преди 4 години
Първо трябва да се забранят офшорките после сенчестата икономика и съм описал всичко (коментар №1) - http://darikfinance.bg/novini/115933#comments

, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда

Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/novini/116481#comments

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията