Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Домусчиев: Средата в България е рискова за правене на бизнес

Свидетели сме на един широк и непрекъснат популизъм у нас, който плаши нормалния бизнес, казва председателят на КРИБ

Средата в България е непредсказуема и рискова за правене на бизнес. В същото време в други европейски страни реформите, предразполагащи добра бизнес среда, вече са извършени. Това коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, в интервю за в. "Стандарт" в отговар на въпрос защо инвестира в закупуване на предприятие в Италия, където цената на труда е по-висока.

„Там реално се стимулират инвестициите, а не само на приказки. Да, наистина в Италия и въобще на Запад един специалист е доста по-скъпоплатен, отколкото в България, но за сметка на това пък производителността на труда там е много по-висока, което се доказва от различните статистики“, казва бизнесменът.

Още по темата

Не само ние инвестираме в чужбина, продължава Домусчиев. И обяснява, че познава и други хора от бизнеса, които са се насочили към инвестиции в чужбина поради същите причини. Просто средата в България е непредсказуема и поради това - рискова за правене на бизнес, заключава той.

Домусчиев посочва несигурността по отношение на доставките на природния газ, „който не знаеш в кой момент ще бъде спрян, или ако не бъде спрян, на каква цена може да бъде закупен“. Той дава пример и с данъците, „за които всеки ден се появяват съобщения, че някой си министър решил да въвежда някакъв данък, а после под натиска на улицата се решава, че няма да има такъв данък, а ако го въведат - върху нас се стоварва допълнителна тежест“.

По думите на Домусчиев сме „свидетели на един широк и непрекъснат популизъм у нас, който плаши нормалния бизнес“. Кой нормален човек ще инвестира в държава, в която популизмът от десетилетия е на мода и не му се вижда краят, пита предприемачът.

Домусчиев задава въпрос кой е виновен за това, че у нас няма инвестиции, и сам отговаря, че бизнес ситуацията в България е трагична.

Относно липсата на диалог между държавата и бизнеса предприемачът казва: на всяко наше предложение отговорът е "Не"! Толкова много неща сме предложили на управляващите, които не сме измислили ние, а сме ги взели от добрите практики в ЕС и по света, но за жалост винаги се сблъскваме с едно популистко мислене, а нерядко дори и с голяма липса на интелект!“.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Интересно - а когато предлага национализация на енергийни или пенсионни активи (колкото и спорни да са й двете), за кое помага? За собствения си джоб ъв корз

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България