IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Поскъпване на тока е несправедлив начин за регулиране на енергетиката

България има планове, ако се случи излизане на Гърция от еврозоната, посочи вицепремиерът

18:48 | 22.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Дончев: Поскъпване на тока е несправедлив начин за регулиране на енергетиката

Повишаването на цената на тока е най-мързеливият и най-несправедливият начин за регулиране на системата на енергетиката. Така не решаваме проблемите и не запушваме дупките. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в ефира на bTV.

„Когато има недоверие и когато е сигурно, че отнякъде тече, и бизнесът, и хората твърдят, че не може да има повишаване на цената, преди да бъдат запушени всички дупки”, заяви той и допълни, че по-разумният вариант е да се търсят резервите в енергетиката.

По думите на Дончев вече се правят проверки в енергийния сектор. Ако се прецени, че има свръхразходи, ще се вземат мерки, за да се коригира цената надолу, увери той. Припомняме, че по-рано днес депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев посочи, че ако проверките на АДФИ покажат нередности по отношение на договорите за присъединяване, ще бъдат взимани лицензи на производители.

Томислав Дончев коментира още, че поскъпване на електроенергията с над 2% е недопустимо, защото ще удари конкурентоспособността на българските предприятия.

Съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е функция на управляващото мнозинство – те са избрани от квотата на политическите сили в парламента, заяви вицепремиерът. Той посочи, че регулаторът трябва да бъде пазен като независима институция и, че в енергетиката има прекалено много политика.

Дончев смята, че в сегашната ситуация има и нещо хубаво, защото всички засегнати са заявили своите позиции по темата, още преди решението да стане факт.

Вицепремиерът по еврофондовете обяви още, че в момента са одобрени всички програми от новия финансов период освен най-малката – за рибарство, и до края на годината ще имаме плащания по всички програми.

Томислав Дончев каза, че вече са изготвени планове при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, което би се отразило силно на България.

„Всичко е направено, така че и икономиката, и финансите да са защитени от шокове”, посочи той. „Не може да си богат и да имаш бедни съседи и обратното – за нас е важно да имаме богати и стабилни системи”, посочи вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Таско Ерменков: Американските централи печелят 43% от оборота сиon: юни 22, 2015Защо Министерският съвет толкова бързо реши да вземе решение по протестите на работодателите, но не бяха толкова бързи, когато протестираха учители, миньори, обикновеният човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Всички сметки са прах в очите. Те много добре знаят къде е " заровена котката"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"20-30 човека контролират българската енергетикаНе вярвам в независимостта на КЕВР, заяви Кирил Домусчиев"Всичко ще си кажат. Всичко! Досега имаше за крадене достатъчно да не си пречат но лакомията не познава граници и рано или късно сблъсква интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
MarkoM
преди 8 години
Ами не решава, за това свалете изкупните цени от фец-овете и американските марици и затворете тези фец-ове, които са лъгали в разходните си части, че са купували фотоволтаици от немско, а са монтирали с 40% по евтини китайски, както и тези, които работят по 32 часа в непрекъснат режим при 24 часово денонощие ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Браво за позицията но трябва подробности къде са течовете ,дупките Защо никой не говори за износа на ток и защо НЕК изнася само 1% - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg Трябва да се провери това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/И на последно място '' ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/Казано просто ще трябва да се намали тока ако ги нямаше тези ''ДУПКИ'' в системата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още