IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончо Барбалов: Данъците за автомобилите в София се вдигат с екологична цел

От данъка върху превозните средства ще получим 18 млн. лева, които ще бъдат вложени в екологични мерки, информира зам.-кметът по финансите на столицата

12:58 | 02.12.19 г. 14
Дончо Барбалов: Данъците за автомобилите в София се вдигат с екологична цел

За следващата година сме предложили да се увеличи екологичната компонента на моторните превозни средства с евро стандарт между 1 и 4. Целта е да се дадат ясни сигнали, че искаме в София да има повече чисти автомобили. Това посочи по Bloomberg TV Bulgaria Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на столицата.

Той обясни, че увеличението на данъка за превозни средства с евро стандарт между 1 и 4 ще е различно.

„Колкото по-замърсяващ е автомобилът, толкова по-голяма е стойността на екологичната компонента. При евро 4 тя ще е 1, а при евро 0 и евро 1 ще е 1,4. Ще има 40% разлика в екологичния компонент", поясни той.

Барбалов заяви, че електрическите автомобили са освободени от налог. По думите му в София паркирането за тях е безплатно в синя и зелена зона, което е един от стимулите.

„Работим върху изграждането на по-голям брой зарядни станции за електромобили. Една от пречките за по-голямо използване на електромобили е, че няма да има къде да се използват", смята зам.-кметът. Той обясни, че очакванията са в бюджета на Столична община да влязат 18 млн. лева от данъка върху превозните средства.

„Те ще бъдат приоритетно вложени в екологични мерки", посочи Дончо Барбалов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
econo_miss
преди 4 години
Прекрасно. Ами айде сега публикувайте детайлен разчет. Все пак се предполага, че в София има много интелигентни хора. А и медиите сигурни искат подробности. Защо с Х лева, а не с Х/9, примерно. Искам и подробни отчети на финансите на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
megatone
преди 4 години
Всичко ли приравняваш към кутии с цигари или и ракията ти е ориентир?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
jjoorr
преди 4 години
Дами и г-да общинари,Разберете, че не се прави така. Щели да съберат толкова пари и да ги вложат ПРИОРИТЕТНО в еклогични мерки. Първо се каква какви мерки ще предприемете, какъв ефект очаквате от тях и колко пари ще струва прилагането им. И чак тогава мислете откъде да дайдат тези пари. Иначе оставаме с усещането, че "свирите на екологичната струна" за някой лев повече. Пък дали че има мерки против мръсния въздух майу не много ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
Mechkata
преди 4 години
Лесно може да се предвиди колко пари ще се съберат от данъци при наличие на достатъчно информация. Няма да се учудя ако наистина част от хората се пререгистрират в други общини - аман с тоя селско-тарикатски манталитет, много поколения трябва да измрат, за да се изчисти. Голям проблем е за повечето хора,че ще вдигнат с 20-30лв (5-6 кутии цигари) данъка на бричките им... очаквам и организирани протести по фейсбоклука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
alphaomega
преди 4 години
Самолетите наистина замърсяват доста. И според някой проучвания замърсяването от самолетния трафик всяка година се увелачава със около 5% тъй като все повече хора пътуват по света. Все повече хорат от Китай, Индия и Африка а те са половината население на Земята.Другия голям замърсител са Корабите. Те ползват най мръсните горива и нямат почти никакви системи за филтрация особено по старите кораби. Всичко отива в атмосферата. Най много замърсяват круйзните кораби които превозват туристи. При тях двигателите работят нон стоп дори когато са на пристанище защото самия кораб има нужда от много електрическа енергия. Всички тези басейни, ресторанти, климатици, хладилници осветление навсякъде......всичко иска постоянен ток.Според едно изследване 50-те най големи круйзни кораби в света общо замърсяват над 10 пъти повече от всичките 260 милиона автомобили в Европа.Ето линк:https://***.transportenvironment.org/press/luxury-cruise-giant-emits-10-times-more-air-pollution-sox-all-europe%E2%80%99s-cars-%E2%80%93-study
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 5
крас
преди 4 години
А как стои въпросът с изгарянето на десетки хиляди тонове керосин, който остават след себе си облитащите ни над 3500 самолета на ден????Благодарение на тези ОТРОВИТЕЛИ се обгазяват и места и паланки където не само автомобил , но и човешки крак не е стъпвал!!ЗА ТЯХ СЕ МЪЛЧИ ГРОЗНО И ЗЛОВЕЩО, СЯКАШ ТЯХ ГИ НЯМА И СЯКАШ ТОВА КОЕТО ИЗГАРЯТ НА ДЕН НЕ СЪЩЕСТВУВА!!А какво горят ??? Сигурно е, че количеството на изгорелите от тези над 3500 самолате газове НАДВИШАВА В ПЪТИ замърсяването идващо от маришките централи!! Не разбирам такива *** ли сме, че не осъзнаваме какво се случва и кой е истинският ГОЛЯМ ЗАМЪРСИТЕЛ НА ВЪЗДУХА?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 години
добре, приемам го ... и да се надяваме че няма да направя нито едно нарушение, че два пъти да ида до село зада си платя акта и далаверата ми отиде у бензина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Регистрираш колата на името на леля ти на село, подписвате едно пълномощно и си готов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 4 години
ти *** ли си или не можеш да четеш .... я пак прочети кво си написал ТИ и кво съм ти написал като отворо !Кви европейски превозвачи набърка ?Да ти го кажа в цифри, само смяната на личната карта/ и книжката е около 50 лева ... ей сега май ще ги сменям, че ми изтичат и ще ти кажа по точно.данъка ще го увеличат с не повече от 10тина лева... тоест само бензина до другия град ще е повече от данъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Десетки хиляди европейски превозвачи или дори обикновени шофьори идват у нас за да регистрират всякакви МПС, само и само за да плащат по-малко данък, но някак си као-кухао не може да разбере това... Цената на смяна на личната карта и адреса е нищожна и за няколко години ще си напред при положение, че тези вдигат данъка всяка година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още