Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Донев: Предложеното преизчисление на пенсиите обхваща всички пенсионери

Почти 1 милион пенсионери нямаше да получат увеличение на пенсията, ако беше възприет другият подход, каза социалният министър

Донев: Предложеното преизчисление на пенсиите обхваща всички пенсионери

Снимка: БГНЕС

Предложеният от служебното правителство метод за ръст на пенсиите с повишаване на тежестта на осигурителния стаж ще има положителен ефект и към отпуснатите вече пенсии, и към новоотпуснатите. Ако беше възприет другият подход – за увеличаването им с осигурителния доход за 2018 или 2019 г., то почти един милион пенсионери нямаше да получат увеличение на личната си пенсия. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев пред депутатите в Народоното събрание в отговор на въпрос на председателя на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова. 

Министърът обясни защо служебното правителство е избрало подхода за увеличаване на пенсиите от 1 октомври с повишаването на тежестта на осигурителния стаж във формулата за пенсиите, а не подходът чрез осигурителния доход.

Преди дни Гълъб Донев обясни, че предложеният вариант за преизчисляване на пенсиите у нас е най-справедливият, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социалноосигурителната система.

Още по темата

Вчера служебният кабинет одобри промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., като така от 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв.

В аргументите си Гълъб Донев акцентира, че ако пенсиите бяха преизчислени с осигурителния доход от 2018 година, цели 44% от пенсиите не биха получили увеличение, или 915 хил. пенсии. Наред с това над 500 хил. пенсионери биха продължили да получават минималната пенсия, което ще засили дисбалансите, които съществуват и в момента между получаваните пари за старост от възрастните хора.

Гълъб Донев също така посочи, че ако пенсиите бъдат преизчислени с осигурителния доход от 2019 година, около 37 на сто от пенсионерите няма да получат увеличение.

„Разбирам, че всички искаме 50-те лева (настоящата добавка, бел. ред.) да бъде включена в размера на личните пенсии оттук нататък, но такава проста математика в социалното осигуряване няма. Има много показатели, които трябва да бъдат отчетени. Затова най-справедливо е да се подходи с коефициента за осигурителен стаж, който шест години беше замразен на 1,2. Сега тази неправда ще бъде променена, като нарасне до 1,35“, посочи министърът.

Той призна, че действително най-ниската пенсия няма да остане 350 лева, както е сега, а ще е 340 лева, но обърна внимание, че всички хора над 65-годишна възраст под линията на бедност ще получат ново социално подпомагане през тази система, което е и пътят, по който да се върви за лимитиране на риска от бедност.

От своя страна лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова заяви, че приема този подход на кабинета за пенсиите като първа стъпка към повишаването им, защото по думите й истинското преизчисление ще се случи, когато се вземе за база осигурителния доход. Според нея следващото правителство трябва да поправи тази несправедливост, „защото на Борисов не му стигнаха 13 години на тотално неглижиране на възрастните хора да го направи“.

От началото на януари като втора стъпка хората ще получат справедливост чрез преизчисление с осигурителния доход от 2019 г. Няма да допуснем повече минимална пенсия под прага на бедност, заяви Манолова от трибуната на парламента.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Внасяй колкото и да е, ще взимате еднакво...

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември