Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Допълнителни звена ще подпомагат контролната дейност на общините

Опозицията не хареса предложените промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Допълнителни звена ще подпомагат контролната дейност на общините

Снимка: Pixabay

Допълнителни звена да подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на общините, предвиждат гласуваните на първо четене от парламента промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, съобщава БТА. Вносители са Искрен Веселинов и Емил Христов от "Обединени патриоти".

"За" бяха 96 депутати, 69 - "против", четирима се въздържаха.

Целта е към общините да бъдат създадени звена за контрол като правна възможност по изпълнение актовете на общинския съвет и на кмета на общината, чиято задача е опазване на обществения ред, общинското имущество, организацията на движението в населените места и др. дейности, регламентирани в наредбите. 
Служителите към тях ще подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на общината. Нормите създават и правна възможност за общините да повишат ефективността на контролната им дейност. 
Предвижда се също служителите да имат право да изискат документ за самоличност на нарушителите, да съставят протоколи за предупреждение, временно да ограничават правото за придвижване на лице-нарушител до явяване на полицейските органи и връчването на предписания за отстраняване на извършеното нарушение. 
Новите правомощия няма да доведат до допълнително натоварване на общинските бюджети, тъй като в по-голяма част от общините съществуват звена за контрол и опазване на общинската собственост. Законопроектът създава и условия за увеличаване постъпленията в общинския бюджет от наложените глоби и санкции. 

Предвидените промени не отменят възможността на общините, които разполагат с ресурс, да ползват структурата "Общинска полиция" по Закона за МВР за по-сложни и комплексни задачи, които изискват прилагането на полицейски функции.

С акт на Министерския съвет ще се определи редът и дейността на изградените местни комисии по обществен ред и сигурност. С оглед подобряване на пътнотранспортната обстановка в населените места се предвиждат и промени в Закона за движението по пътищата за ускорено изграждане на мрежа от технически средства и системи за контрол и наблюдение в населените места. С тази цел в заключителните разпоредби на законопроекта се предлага възможност контролът на пътищата в населените места да се осъществява от общинските власти. Използването на тези системи за контрол на движението се основава на самофинансирането им от събираните глоби, както и натрупването на средства от други източници. 

Още по темата

Предвижда се общините да увеличат значително броя на техническите средства. БСП и ДПС категорично бяха против промените и поискаха оттеглянето им.

Красимир Янков от левицата подчерта, че се създават предпоставки за изграждане на силови структури от кметовете за властови цели. Представяте ли си как един кмет като Ценко Чоков, например, би използвал тази възможност, обоснова се с пример той. И добави, че законопроектът е поредно оттегляне от държавата от отговорността й да осигурява обществения ред, опит да се създадат частно-кметски силови структури. Предложените промени показват, че аутсорсвате дейност, присъща на МВР, в лицето на местната власт, това показва некомпетентност, невъзможност да управлявате, заключи Янков. 

Щатът на МВР нарасна до 2000 души от началото на това управление, отговори му Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи. Социалистите се притесняват също, че звеното, проверявайки самоличността, ще стане и администратор на лични данни.

Танер Али от ДПС се усъмни, че са малко общините, които могат да си позволят такива допълнителни звена с бюджетите, които имат и приходите в тях. По думите му, този закон се прави само за общини, които и в момента имат такива служители и те понякога използват репресивни мерки срещу гражданите. Против съм хората да се притесняват от възможността такъв служител да дойде в къщата му и да връчи съответния акт, заяви Али.

Емил Христов от ГЕРБ припомни на опонентите на текстовете, че сдружението на общините, в което членуват всички политически сили, е подкрепило промените. Значи не вярвате на вашите представители, констатира той и попита защо да може да делегираме права на частни охранители, а не може на представители на общинската и на държавната власт.
Рамадан Аталай /ДПС/ отбеляза, че преди време този законопроект е бил изтеглен поради скандалния му характер. Премиерът каза - искам във всяко село полицай, вие казвахте - не, във всяко село няма да има полицай, вместо това говорите как кметовете с камери ще наказват хората. Като партизани ги криете в храсталаците в момента полицаите, за да засечете всеки, който не се движи по правилата, коментира депутатът.

Искрен Веселинов, един от вносителите на проекта, опонира, че противниците на текстовете размахват като заплаха за гражданите това, че ще има възможност за спазване на закона.

Красимир Ципов разясни, че с предлаганите промени се допълват правомощията на кметовете при опазване на обществения ред. Звената за контрол ще се създават с решение на общинските съвети, а не на кметовете, ако се прецени, че има такава финансова възможност, подчерта той.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бизнесът призова да се намали ДДС на целия сектор с превози на пътници