IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителните 150 машини за гласуване за "Сиела Норма" са за сервизна дейност

На 11 юли бяха най-честните избори за последните 13 века в България, коментира изпълнителният директор на фирмата доставчик на машините

11:36 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Допълнителните 150 машини за гласуване за "Сиела Норма" са за сервизна дейност

„Ние искаме, когато ни поръчат ремонт поради дефект в някаква машина или замяна, да имаме наличност да осигурим машина“, обясни той.

По думите му машините за гласуване са тръгнали от другия край на света и от "Сиела Норма" не са могли да предвидят в колко часа и кога ще пристигнат.

„Ние научихме, че са на летище София, когато разбраха и прокуратурата, и Централната избирателна комисия. Те са със същата цел, както и тези 228 машини. Те са собственост на "Смарт матик", а не на "Сиела". "Сиела" е платила всички митни сборове и ДДС, и вероятно може да стане собственик, но това е въпрос на уточняване“, разкри ситуацията около допълнителната бройка на устройствата за фирмата доставчик Тодоров.

Според него не се очакват повече машини.

"Тези 150 машини, съгласувано с прокуратурата и ДАНС, ще бъдат разтоварени на "Сиела" днес. Надявам се, че и първите 228 машини ще ги приберем от склада. Ненужен шум. Проблемът тръгна от това, че ние сме направили максимални усилия да оптимизираме транспорта и заради това сме ги транспортирали заедно с 1600-те машини за ЦИК“, обясни той.

Веселин Тодоров потвърди, че това се разбира и от търга за доставката на машини, в който "Сиела Норма" се е  конкурирала за цената.

„Машините, които ние доставяме и другите кандидати щяха да доставят, са едни и същи, произведени от същия производител“, добави той. Изпълнителният директор на "Сиела Норма" подчерта, че разликата в цените идва от транспорта, организацията и заплатите на служителите.

"Ние дадохме 90 хил. лева по-ниска цена. Така че машините са доставени в България по най-евтиния начин. Защо ЦИК нареди да ги разтоварим в склада с другите машини? Не знам, но ние отказахме да изпълним това нареждане. Машините са отвън и са под охрана, което е важно и правилно. Те не са смесени с другите машини и няма никакъв риск за изборния процес. Ние сме най-заинтересованата на този свят фирма да има честни и прозрачни избори. От осем години се занимаваме с това и сме единствената фирма в България, която се е занимавала с машинно гласуване", подчерта Веселин Тодоров.

Според него на 11 юли са били „най-честните избори за последните 13 века в България“.

"Дали сме на ЦИК серийните номера на машините, колко на брой са, как са транспортирани. Със сигурност няма нарушения. Машините гарантират много повече степени на сигурност, отколкото каквато и да е друга система. Софтуерът е много подробно изследван от три организации. Те могат да се отключват единствено със смарт карти, произведени от държавната фирма "Информационно обслужване", категоричен е директорът на "Сиела Норма".

Ще осигурят ли с машините "Сиела Норма" честни избори? Какъв е световният опит, който дава гаранции, че машините осигуряват честни изборни резултати? Възможни ли са манипулации при изборния вот на 14 ноември?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още