Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Достатъчни ли са 460 лв. за наемане на детегледачка?

Новият проект ще проработи в по-малки населени места, но за София ще се наложи доплащане, твърдят експерти

Достатъчни ли са 460 лв. за наемане на детегледачка?

Снимка: Pixabay

Проектът за наемане на детегледачки срещу минимална работна заплата за семейства, чиито деца не са приети в ясла или детска градина, може да проработи в по-малките населени места. В София обаче в много от случаите ще се наложи родителите да доплащат.

Програмата е част от новите мерки на държавата за връщане на майките на работа. Около 2 хил. майки, чиито деца не са били приети в детска ясла или градина, ще могат да наемат бавачка, за която ще се плаща с евросредства. За целта се предвиждат 20 млн. лева до 2020 г.

“За София за гледане на едно дете на пълен 8-часов работен ден заплащането е около 800 лева нето на месец, a минималната работна заплата е 460 лв. в брутен размер”, отбеляза по bTV Габриела Христова, мениджър на агенция за детегледачки.

„На тази стойност е възможно проектът да проработи в по-малки населени места, където минималната работна заплата е достатъчна за нормален начин на живот”, допълни тя.

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в Българиа, това е мярка, която разкрива допълнителни резерви на пазара на труда. Той също потвърди, че в провинцията ще сработи без доплащане, а в София в много от случаите ще трябва родителите да доплатят със свои средства.

Той посочи, че работещите жени на възраст между 15 и 30 г. са по-малко, отколкото работещите мъже и една от причините е отглеждането на децата.

„Когато една млада жена има висока  квалификация и може да даде много повече на работното си място, но гледа дете, а друг безработен, който няма тази висока квалификация и не може да заеме нейното място, също не се реализира на пазара на труда. С тази мярка се получава двоен ефект. И двамата работят това, което могат най-добре”, подчерта Велев.

Във възрастовата граница между 15 и 29 г. е много по-ниска заетостта на жените – при тях е 36%, а при мъжете – около 48%, каза и заместник-социалният министър Зорница Русинова.

„Това е програма, която цели да осигури заетост и връщане на родители, не само майки, много често са и бащи, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина. Целта е този потенциал от неактивни, безработни, които нямат възможност да се реализират на пазара на труда, да се върнат на работа”, посочи тя.

По думите й в момента има около 90 хил. безработни жени в България, които са неактивни, а около 56 хил. от тях са извън системата на бюрата по труда. Нашата цел е да ги подпомогнем да се върнат на работа, каза зам.-министърът.

Очакванията са 1 500-2 хил. семейства в цялата страна да се възползват от тази програма.

Те трябва да докажат, че детето не е прието в ясла или детска градина. Приоритет ще имат самотните родители и хора с увреждания.

Вторичният ефект от програмата може да се търси при жени в предпенсионна възраст, които поради някаква причина са съкратени или останали без работа. Така те ще могат да намерят реализация в рамките на 1-2 г., каза още Русинова. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 1 година
''по-малки населени места, където минималната работна заплата е достатъчна за нормален начин на живот'' - софиянци живеят на Луната и понятие си нямат какво е в останалата част от страната. Почти навсякъде в България е по-скъпо всичко от София, от храна до транспорт. Единственото по-евтино в провинцията са цените на апартаментите и цената на вечеря в ресторант. Нищо друго.
0
 
1
 
3
supertrader до: Karo
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всички участия и получаване на пари по програми се заплащат в кеш на удобряващите персонално кандидатите. Най вероятно това е поредна корупционна схема за източване на пари от дънъците.
0
 
1
 
2
supertrader до: Karo
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всички участия и получаване на пари по програми се заплащат в кеш на удобряващите персонално кандидатите. Най вероятно това е поредна корупционна схема за източване на пари от дънъците.
1
 
6
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
По-добре е ясла, отколкото детегледачка. Едно, че детето свиква с останалите и колектива. Друго, че като вземеш детегледачка, пускаш чужд човек вкъщи и съответно може да има проблеми, случва се. Отделно, домакинята го отнася още повече, защото трябва да чисти след още един човек реално, а разходите също са повече, храна и други.
Но е по-добре за държавата, защото

Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16