IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът на работници до Фонда за гарантиране на вземанията ще бъде облекчен

Половината забавени заплати от началото на годината са изплатени след проверки, каза министърът на труда и социалната политика

11:18 | 05.09.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Достъпът на работници до Фонда за гарантиране на вземанията ще бъде облекчен. Това се очаква да стане с пакета от промени в Кодекса на труда, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от Народното събрание.

Проектопромените няма да ликвидират проблема с неизплащането на заплати на работници от некоректни работодатели, но до голяма степен ще го ограничат, обяви по БНТ социалният министър Бисер Петков

Друго предложение залага да се изплащат дължими обезщетения по Кодекса на труда до месец след прекратяване на трудовия договор.

Сред другите предвиждани промени е да се увеличи срокът за взимане на обезщетение след напускане на работник, последвано от фалит на работодателя. В момента това може да стане до три месеца, след като двете страни приключат взаимоотношенията си. Очаква се срокът да се увеличи до 6 месеца, тъй като много работодатели бавят обезщетенията, тъй като планирали фалита на фирмата си.

"В момента около 30% от отказите за получаване на обезщетение от този фонд са именно заради това, че правоотношението е прекратено преди този тримесечен срок. Необходимо е да се премахнат ограниченията, които понякога съзнателно, използвайки вратички в закона, се създават за достъп до тази защитна мрежа", каза министърът.

„Когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, служителите трябва незабавно да подадат сигнал към Главната инспекция по труда“, съветва социалният министър. В много от случаите, когато става въпрос за временни затруднения още в рамките на проверката, работодателят изплаща заплатите, уточни министърът на труда.

Той е категоричен, че ако бъде приет законопроектът в този вид, той ще даде допълнителни правомощия на инспекцията по труда.

Петков отчете, че за първите осем месеца на тази година Главната инспекция по труда е констатирала забавени плащания на трудови възнаграждения в размер на около 23 млн. лева, от които 13 млн. лева са изплатени след намеса на контролните органи.

Темата за некоректните работодатели коментира по Нова телевизия и обмбудсманът Мая Манолова.

„Безобразие е да работиш, без да ти плащат. От началото на тази година има 435 жалби от излъгани работници. От тях над 30 са колективни”, каза тя.

Внесените от нейния екип законодателни промени предвиждат забрана да бъде продадена фирма, преди да са изплатени заплатите на служителите.

Друго важно решение според нея е създаването на работещ механизъм, така че парите, които се събират във Фонда за гарантиране на вземанията, да се дават на работниците на фалиращи предприятия.

„В момента държавата си стиска тези пари. Този Фонд не си изпълнява функциите. Ако той работеше, нямаше да има такова напрежение”, посочи тя.

За по-късно днес е насрочен протест пред Народното събрание срещу некоректни работодатели, в който ще се включат работници с неизплатени заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
daller
преди 6 години
Малко вероятно е да се приеме подобно предложение, но ще видим. Заплатите обикновено са последния разход на който се обръща внимание по фирмите у нас. Тези дни гледах по новините за работниците на Пикадили, протестират си хората, но никой не ги чува, говориха за заплати за няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още