Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доверието в българската икономика с най-висок ръст от пет години

Икономисти очакват ускоряване на реалния растеж до 4,4% през 2018 г.

Доверието в българската икономика с най-висок ръст от пет години

Снимка: Pixabay

Българските икономически агенти демонстрират широко базиран оптимизъм през януари, загатвайки за високата скорост, с която стопанството навлиза в 2018 г. Индикаторът ESI (Economic Sentiment Indicator – показател за икономическото доверие) за българската икономика отчете най-високия месечен ръст за последните близо пет години, достигайки най-високата стойност от октомври 2008 г. насам по данни на Евростат за януари.

Още по темата

Нещо повече, всеки един от петте компонента на общия индекс (индустрия, услуги, потребители, търговия на дребно и строителство) отчете най-високата стойност от 2008 г. насам в първия месец на настоящата година, посочи екипът „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк в новия коментар от серията „Индикатор на месеца“.

Икономически растеж

Оценките на анкетираните представители на отделни сектори на икономиката вещаят ново ускоряване в ръста на БВП (Брутен вътрешен продукт), който се стабилизира на нива от около 4% на годишна база през изминалите близо три години. Тази заявка е в синхрон с прогнозата на УниКредит Булбанк за ускоряване на реалния растеж до 4,4% през 2018 г.

Вглеждане в детайла на данните за показателя на икономическото доверие показва, че стимулите за по-високия ръст на БВП, който може да се очаква в началото на 2018 г., ще дойдат от много посоки.

   Очаквания на икономическите агенти са за ново ускоряване на растежа през следващите месеци

Източник: Евростат, Национален статистически институт, УниКредит Булбанк
*Данните за Показателя за икономическото доверие ESI за 1Q2018 и данните БВП за 4Q2017 са предварителни

Стимулите на ръста на БВП

Експортно-ориентираната част на икономиката продължава да е конкурентоспособна, както на пазарите в ЕС, така и на тези в трети страни, показват оценките на мениджърите в сектор индустрия.

Поръчките към предприятията се оценяват на равнища, които са наблюдавани единствено през 2007 г. Това се потвърждава и от очакваните поръчки и обеми на производство за следващите три месеца, които също са на нива, които подсказват нова силна година за българската промишленост.

Задоволяването на нарастващото търсене ще изисква още инвестиции. Натоварването на мощностите в промишлеността се стабилизира на нива над 76% за второ поредно тримесечие, което е своеобразен рекорд.

Първото тримесечие на 2007 г. е единственият период с резултат над 76% в историята на проучването, която може да се проследи до 1992 г., констатират в УниКредит Булбанк.

Още по темата

Липсата на свободен производствен капацитет, в комбинация с подобряването на финансовите условия и нарастващите печалби в икономиката, се очаква да доведат до ускоряване на инвестиционните процеси в производствения сектор, ако българските компании искат да продължат тенденцията от последните години на разширяване на пазарния си дял от глобалната търговия, прогнозират икономистите.

Инвестициите в строителството също ще добавят към растежа през 2018 г. Осигуреността с поръчки на строителните предприятия потвърждава това, след като оценките са за сключени договори за 7,2 месеца напред, което е най-високото равнище от 2003 г. насам. Зад този солиден резултат стои комбинация от по-високо търсене на жилищни, но също така офис, логистични и индустриални площи, както и завръщането към активна дейност на инфраструктурни проекти на публичния сектор, подкрепени със средства от ЕС.

Можем да очакваме и нови добри новини от пазара на труда. Мениджърите в секторите индустрия, услуги и строителство заявяват, че намирането на трудови ресурси никога не е било по-трудно. Логично, потребителите очакват ново понижение на нормата на безработицата през следващите 12 месеца, като това се отчита и в нагласите им за състоянието на икономиката и личните им финанси, които също се подобряват видимо през последните месеци.

Екипът на УниКредит Булбанк е на мнение, че потреблението ще продължи да подкрепя растежа.

Анкетираните домакинства ясно заявяват, че нагласите им към големи покупки (автомобил, ново жилище или ремонт на настоящето) са на нива над тези от пиковите стойности преди десетилетие. Подобно отношение може да се наблюдава и към продажбите на дребно на стоки с дълготрайна употреба (техника, облекло, стоки за бита и др.), където данните за 2017 г. показват нарастване от 9,8% на годишна база при едва 3,6% общо за всички продажби на дребно.

Прогноза в средносрочен план

Всичко това e предпоставка икономистите на УниКредит Булбанк да са оптимисти за скоростта и структурата на икономическия растеж в началото на 2018 г. Добавянето на инвестициите към факторите, които ще подкрепят ускоряването на темпа на нарастване на БВП през настоящата година, ще спомогне и за повишаване на устойчивостта на икономиката в средносрочен план, показва още коментарът на икономистите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 16 декември