IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС: До два месеца ще има избори

Депутатите все още имат време да променят Изборния кодекс, смята Халил Летифов

10:28 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Движението за права и свободи (ДПС) очаква много скоро в България да има избори. 

“Провеждането на парламентарни избори е въпрос на месец-два”, прогнозира в интервю за БНТ депутатът от партията Халил Летифов.

“Изборите чукат на вратата и вече сме в период на предизборна кампания, въпрос е на месец или два", каза той.

По закон редовните избори трябва да се проведат през март, а от близо 80 дни в страната са налице всекидневни протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.



На молба за коментар на аналогиите с кабинета "Орешарски", протестите срещу който продължиха близо година, но работата му приключи след оттегляне на доверието от страна на ДПС, Летифов заяви: "Всички сме си взели поуката за кабинета "Орешарски", но там фактически нямаше парламентарно мнозинство. Наблюдаваме същото и в този парламент. Математически имаше пречки в изпълнение на програмата”.

Летифов е на мнение, че депутатите все още имат време да променят Изборния кодекс (променен през миналата седмица на второ четене, но върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев - бел. ред.). Според него е възможно в оставащото време "всички парламентарни партии да намерим вариант за честни избори, обществено подкрепени правила”. 


В интервюто си Летифов очертава и основните характеристики на експертния кабинет, предлаган от ДПС.


"Този експертен кабинет да бъде антикризисен. Този кабинет да осигури няколко неща в краткосрочен план. Той да бъде експертен, да бъдат привлечени съответните експерти в съответните области и в съвсем кратки срокове, до конструирането на следващото народно събрание те да могат да очертаят рамките и да свършат достатъчно работа така, че първо да договорят условията за ефективно усвояване на средствата, свързани с COVID-19 от една стана и другата - във връзка с плановете за усвояването на средствата по следващия програмен период, които са обвързани със зелената сделка”.

Летифов поясни и защо ДПС настоява и за оставката на президента Радев, избора на когото подкрепи на втория тур. Движението очаквало Радев да бъде "контрапункт на политическия реваншизъм на ГЕРБ", но сега в поведението на държавния глава "вижда същото с обратен знак”.

Припомняме, че на протеста в четвъртък вечерта множеството стигна и до централата на ДПС, където хвърляше яйца по сградата заради това, че движението настоява за оставките на Борисов и Радев, но не и за тази на Иван Гешев.

Протестиращите замеряха с яйца централата на ДПС. Снимка: БГНЕС

Помолен да коментира вчерашния протест, Летифов каза: "Не мисля, че е нещо ново под слънцето. Спомнете си "Росенец" - организирана акция с цел позабравени политически субекти да са реанимирани и странно бързо биват забелязани, като се качат на гърба на господин Доган”. 

Депутатът визира акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, провокирала обществено недоволство и довела до освобождаване на достъпа до обществен плаж и път, затворени дотогава заради съседство с имот, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Именно акцията на Иванов провокира продължаващите почти 3 месеца протести.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още