IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС изпреварва "Демократична България" при над 90% обработени протоколи

Няма промяна в челната тройка - ГЕРБ печели изборите, но едва ли ще успее да състави правителство

17:58 | 05.04.21 г. 3
<p>
	<em>Гласуването на Христо Иванов от &quot;Демократична България&quot;. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Гласуването на Христо Иванов от "Демократична България". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ДПС успя да изпревари "Демократична България" при обработени почти 90,5% от секционните протоколи, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според данните за ДПС са гласували 285,4 хил. души, или 9,98% от гласоподавателите.

"Демократична България" са подкрепили 272,7 хил. души, което отрежда на коалицията пето място и 9,54% от гласовете на избирателите.

Няма промяна в челната тройка. Лидер е ГЕРБ с 26,07%, което означава подкрепа от 745,5 хил. души. Втора политическа сила е "Има такъв народ" със 17,96% от гласовете, или 513,5 хил. гласоподаватели.

БСП е едва трета с 15,02%, което означава, че за партията са гласували 429,5 хил. души. Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече определи този резултат като "тежка загуба", но засега не смята да подава оставка.

В 45-тото Народно събрание влизат още "Изправи се! Мутри вън!" с 4,81% и 137,5 хил. души, пуснали бюлетина за движението.

ВМРО не успява да прескочи бариерата от 4% и остава извън парламента с 3,56% от гласовете.

Извън Народното събрание остава още партията на Васил Божков - БНО, с малко над 3% от гласовете, "Възраждане" (с 2,53%), както и обединението между "Воля" на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов, което събра 2,42% от вота.

"Републиканци за България" на бившата дясна ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов, успя да привлече малко над 1% от гласовете на тези парламентарни избори.

На този етап не е ясно дали някоя от политическите сили в новия парламент ще успее да сформира правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи създаването на експертен кабинет, в който отговорност да носят всички парламентарно представени партии. Тази идея обаче беше отхвърлена от Корнелия Нинова по-рано днес (5 април).

Шансовете за съставяне на нов кабинет на Борисов намаляха значително с отпадането на ВМРО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Погледнете броят на негласувалите.Вотът отново се реши от твърди партийци-фанатици, малограмотни граждани и купеният вот. Въпреки че този път имаше "не подкрепям никого", което по същество си е точно протестен вот срещу всички политици отново много голяма част от избирателите предпочете да не гласува, но пък съм сигурен че те са една от групите с най-големи обвинения и изисквания към политиците. Дали заради страха от Ковид, дали заради загуба на надежда и пораженческо мислене броят им е огромен. Което пък вкара в парламента б*клуци като "Изправи се Мутри вън" дето никога не са направили нищо за България и българите.Дано да не се състави коалиция, а да има нови избори след няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
и инвесторът е объркан ... кой сега ше е "бащица" ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Тази разлика наистина ли ви занимава???? По-съществено нещо не можете ли да коментирате? Важното е, че ДПС, аверите на боко се спихна. И ако берете грижите на Нинова, какво става с онзи с кристалния български език Карадайъ? Ще подава ли оставка, или ще чака какво ще му кажат Доган и Пеевски?Доган вече ще го вкарпа с 200 на боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още