IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС настоява да се премахнат "ин хаус" процедурите

Движението внася законопроект харченето на публичен ресурс да става само с решения на парламента

11:15 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ДПС настоява за забрана на поръчките "ин хаус", при които проектант и строител са една и съща фирма, каквато е практиката при строителството на много от инфраструктурните държавни обекти. Депутатът от движението Йордан Цонев съобщи на брифинг в Народното събрание, че вече са внесли проекти за промяна на Закона за обществените поръчки.

По думите му над „ин хаус“ процедурите (като тези за АМ „Хемус“ – б.р.) и рамковите споразумения „тегне подозрението, че са врата към корупционни практики“.

С изменение в Закона за публичните финанси от ДПС се надяват, че ще се избегне практиката, популярна в последните години, бюджетният излишък да се харчи с постановления от Министерски съвет.

Йордан Цонев обясни, че решенията на Народното събрание ще се вземат след предложение на правителството, като се предвижда и фонд за общините, които обикновено получават парите по постановленията на Министерския съвет, като размерът им ще се обсъжда с Националното сдружение на общините в България.

От ДПС подчертаха, че конституционните промени вече са коментирани с експерти и тече „същинска работа“ по текстовете, които предстои да бъдат представени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още