Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ДПС няма да подкрепи безусловно кабинет на "Има такъв народ"

Повечето от идеите на двете партии съвпадат, но има и различия, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

ДПС няма да подкрепи безусловно кабинет на "Има такъв народ"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата с представители на "Има такъв народ". Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Безусловна подкрепа няма да има от страна на ДПС. Важен ще е и персоналният състав в бъдещ кабинет. Това обяви лидерът на Движението за права и свободи  Мустафа Карадайъ след проведената в парламента среща с „Има такъв народ“ в търсене на широко парламентарно мнозинство за бъдещи политики и правителство, съобщава БНР.

Двете политически сили направиха изявление пред медиите поотделно, без възможност да бъдат задавани журналистически въпроси.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви след срещата, продължила точно един час, че повечето от идеите им съвпадат, макар безусловно да имат и различия. "Но ние от наша страна заявихме, че безусловна  подкрепа няма", уточни той.

ДПС е посочила неотменимо условие за подкрепа, а именно - възстановяване на нормалността в политиката, което по думите на Карадайъ означава "държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и срещу бизнеса, а напротив - държавният апарат да функционира съгласно Конституцията и законите на страната в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда".

Още по темата
За ДПС е от значение и кои ще са министрите в бъдещ кабинет: "Категорично заявихме, че ние няма да предлагаме и не държим  и не искаме да предлагаме министри, но персоналният състав също е от значение", каза Карадайъ.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов потвърди това поставено условие от ДПС, но категорично заяви, че не са търсили от партията подкрепа за бъдещо правителство.

"Като партия ще преценят харесват ли им, или не и ще гласуват ли, или не. Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никой, нито ще позволим на някой да ни казва кои да са хората. Всички партии, предполагам включително и ГЕРБ, биха  казали, че са за съдебна реформа, така че просто  си изложихме приоритетите", заяви Йорданов.

Консултациите между „Има такъв народ“ и ДПС се проведоха в зала „Запад“ на Народното събрание. Представители на „Има такъв народ“ на разговорите бяха Тошко Йорданов, Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев.

Представителната група, която води консултациите от страна на ДПС, включваше лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов.

Тези политически консултации са последни на ниво ръководство в парламентарните групи, които трябва да очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещо правителство.

Срещата фокусира голям обществен и медиен интерес, след като „Има такъв народ“ покани ДПС въпреки категоричните позиции на припознатите им партньори „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да не подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС.

Виктория Василева от „Има такъв народ“, която е заместник-председател на парламентарната група, подчерта в началото на срещата, че са били отправени покани за консултации към всички политически сили без ГЕРБ.

„Мисля, че няма нужда да обяснявам тази наша позиция, защото не само за нас, а по принцип за партиите на протеста основният противник винаги е бил ГЕРБ и моделът на управление, които те установиха в България през последните 10 години. Провеждаме тези срещи с чувство за отговорност за това, което ни предстои", каза Василева

Бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление на страната и да чуем вие какво мислите за всичко това. Надявам се на един конструктивен и добронамерен диалог, така че с удоволствие ще споделим нашите виждания с вас“, каза Виктория Василева, като се обърна към ДПС в началото на политическите консултации.

Лидерът на Мустафа Карадайъ видя добра основа за диалог в рамките на това 46-то Народно събрание и посочи, че за ДПС е важно възстановяване на нормалността в политиката.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Николай Василев: Без актуализация на бюджета при кабинет на ИТН