IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ

Целта на проекта е да покаже всички пари на държавниците в КТБ, каза Йордан Цонев

12:51 | 22.10.14 г. 5
ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ

ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ в първите дни на 43-ия парламент. Пред БНТ единият от вносителите, депутатът Йордан Цонев, обяви, че ако проектът се приеме, ще започне процес на осветяване на сенките в банката.

„Вносителите нямаме амбиция да решим казуса КТБ, законът касае само публичност на процесите, които са ставали там“, каза още Цонев. Той обясни, че законът е написан по поръчка на лидера на ДПС Лютви Местан и е изработен от Цонев и колегата му Делян Пеевски.

Депутатът беше категоричен, че решенията за КТБ са в прерогативите на БНБ. Но ако се наложи преструктуриране на банката и търсене на начин за оздравяването й чрез държавна помощ, ще трябва законодателно решение, обясни Цонев.

Проектът, който предстои да бъде внесен, има за цел да покаже всички кредити и депозити на висшите държавни фигури у нас – политици, министри, кметове, магистрати и др. Освен това законът ще извади и фирмите на политиците със сметки в КТБ, както и сметките и фирмите на членовете на техните семейства.

Втората страна на проектозакона е да се оповестят всички реални собственици на офшорни компании, които имат кредити и депозити, с които са извършвани финансови операции.

„Третата част от прозрачността предвижда, ако банката е в това състояние, което е в момента – под особен надзор – БНБ да сключи договор с фирма, която има международен опит в проследяването на финансовите потоци, в сделките с имущество и пари на вложителите, да защити обществения интерес и да направи това достояние на цялата общественост“, каза още Цонев. Той обясни, че интересът на вносителите не е да се покрият част от кредитите, а точно обратното - всички кредити, които са взети, да бъдат посочени и върнати до лев.

Проектът предвижда, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, синдиците да сключат договор с международна фирма.

„Трябва да приемем този закон, да осветим всички тези неща, да наемем международна фирма, която се занимава с финансово разузнаване на частни финансови потоци, да видим какво е купувано с парите на вложителите, към какви офшорни или други фирми, и тогава ще започнат да се осветяват сенките в КТБ“, каза депутатът.

Цонев припомни, че подобен проект за закон беше внесен от него в последните дни на мандата на миналия парламент. Той обаче не беше приет, защото ГЕРБ и „Атака“ излязоха от пленарната зала, а БСП гласува „против“ по процедурни причини. Депутатът обясни и че от изказванията на представители на основните партии в парламента останал с впечатление, че те биха подкрепили закона.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Да се осветлят тези, които са били най-привилегировани в КТБ, е добро намерение, защото се предполага, че същите са държали чадъра над нея. Не че второто ще се докаже, но поне ще ги знаем занапред... Защо ли обаче не можем да повярваме на тези "добри" намерения? Струва ми се, че два пъти се опитват да ни прекарат с един и същи номер - досега с избирателното отварянето на досиетата в ДС, а отсега - с новите досиета от КТБ. Подценяват ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
по скоро са сигурни за състоянието което искат да "осветлят", вероятно са го познавали много добре - както човек познава сейфа си, и са "преструктурирали" в началото на Юни...по интересно е дали ако може да се осветли банката в състоянието си към лятото на 2013 г, дали тогава биха внсяли такова "законче"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Бла,бла ... Много добре знаят ,че няма да мине ,поради простата причина ,че и те са в "киреча"...Вдига се пушилка ,печели се време ,защото следите се замитат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Хубаво беше да добави и нещо за евроатлантическите ценности защитавани от ДПС, за да повярваме всички в добрите намерения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Нямам никаква причина да вярвам и на една дума на Ментата и Бебчо. А нещо да са казали за Христо Бисеров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още