IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще предложи нови промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Партията настоява да се възстановят минималните изкупни цени на продукцията

13:35 | 18.12.13 г.
ДПС ще предложи нови промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

ДПС скоро ще внесе предложения за промени в закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се уредят задълженията на фирмите, изкупуващи тютюн. Това обяви от парламентарната трибуна от името на парламентарната група на партията депутатът Ахмед Башев, цитиран от БТА.

Башев посочи, че трябва да се изгради регистър не само на производителите, но и на изкупвачите на тютюна. ДПС ще настоява и за възстановяване на минималните изкупни цени на продукцията, допълни той.

Партията настоява още “правителството през следващия програмен период 2014-2020 г. да направи необходимото, за да осигури адекватна грижа за отрасъла”.

Ахмед Башев обвини правителството на ГЕРБ за проблемите на тютюнопроизводителите. Той посочи, че преди тяхното правителство интересът на стопаните се е гарантирал от фонд “Тютюн”. След идването на ГЕРБ на власт обаче изкупната цена била паднала под 2 лева за кг.

“За пръв път кабинетът "Борисов" въведе 10 процента данък за земеделските производители, нито едно българско правителство не си позволи такова нещо”, коментира още Башев. Той допълни, че са увеличени 3-4 пъти и социалните и здравните осигуровки за стопаните, както и че са отменени законовите гаранции за тютюнопроизводителите.

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира, че парламентарната група няма да подкрепи подобни промени в Закона за тютюна. “Искате да нагнетите напрежение и нарочно не се стартира изкупуването на тютюна, за да се върне онази порочна практика с куфарчетата, които разнасяхте във фонд "Тютюн", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още