Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Драганов: Държавната субсидия за чартърите е конкурентна мярка

Експертът прогнозира съвсем скоро значитнелно облекчаване на мерките за карантина в цяла Европа и възстановяване на пътуванията

Драганов: Държавната субсидия за чартърите е конкурентна мярка

Снимка: gettyimages

Решението за държавна субсидия от 35 евро на седалка за чартърите, които превозват чуждестранни туристи към България с цел туризъм, е навременно, много добро решение на властта и ще помогне за повишаване конкурентоспособността на българския туристически продукт. Това е една от мерките, които туристическият бранш очакваше, нещата започнаха да се случват за туризма, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма по Bloomberg TV Bulgaria.

Тази стъпка прави българския туристически продукт конкурентоспособен, тъй като финансира част от полетите, така както го правят конкурентните пазари отдавна. В последните дни бяха предложени редица мерки, така че да направят най-сетне отрасъла конкурентоспособен, коментира Драганов. 

Още по темата

По-разумно е финансиране на седалка, защото флотът на националния превозвач има различен капацитет, посочи той. По думите му средно за полет се получава около 4 хиляди евро. Сумата е резонна, конкурентна и ще допринесе за стимулиране на бизнеса, който ще стартира много скоро, заяви още специалистът.

Според него държавата има основание да участва в привличането на туристи по подобен начин като собственик на значително недвижимо културно наследство.

Авиокомпаниите поддържат много къса листа на анулации. Днес се анулира дата 23 май, а след това са отворени всички дати за полети за междуконтиненталана авиация. Още от 11 юни започват полетите от Германия, каза още Драганов.

Бизнесът упражнява огромна преса, каза той във връзка с възприетата в Европа 14-дневна карантина за пристигащи. По думите на Драганов политиците не могат да удържат на това, че хората искат да пътуват и икономиките да работят.

Ето защо експертът прогнозира съвсем скоро значитнелно облекчаване на мерките за карантина в цяла Европа, „защото ако остане приземена авиацията и приземен туризмът чрез туроператорите на ЕС, Европа ще трябва да плаща трилиони, за да издържа своите граждани“.

Целия разговор вижте във видеото!

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
1
 
4
Стоян Петров до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Така, така. Не знам дали грешиш, но не виждам субсидия за юли и август? Ако това е факт, да постъпим и ние по този начин! В страната ни почиват основно наркомани, така
4
 
1
 
3
Стоян Петров до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Така, така. Не знам дали грешиш, но не виждам субсидия за юли и август? Ако това е факт, да постъпим и ние по този начин! В страната ни почиват основно наркомани, така
3
 
1
 
2
преди 2 месеца
то от доста време се говори за такъв вид субсидия , турците го практикуват . гърците също . въпросът е как ще се прецени ефектът от такава инжекция , и как ще я направят у нас , еле па на фонът на епидемия ... :))) ... в турско е решено така ...

операторите, превозващи не по-малко от 150 туристи на полет , до 16 турски летища, ще получат държавна субсидия на всеки полет в размер на :
- $9000 за периода между 1 януари и 28 февруари,
- $6000 между 1 март и 31 май,
- $3000 между 1 и 30 юни,
- $1500 между 1 и 30 септември,
- $3000 между 1 и 31 октомври,
- $3000 долара между 1 ноември и 31 декември.

въобще не подценявайте обемът от приходи който се генерира в БГ от туризъм ... за миналата година беше около 7млрд. лв пряко , непрякото не мога да преценя , но е поне два-три пъти по толкова ...
2
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тази държавна мярка беше очаквана. За закъсалите българи кредити, за чужденците субсидии. То е обществена тайна, че тая държава е на чужденците, а не на българският народ.

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет