IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Стойнев: Търсим азиатски пазари за бизнеса

По-скоро бюрократични пречки спъват реализацията на газопровода „Южен поток", смята министърът

13:20 | 11.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драгомир Стойнев по време на посещение в завода на &bdquo;Литекс Моторс&ldquo; АД край Баховица.<em> Снимка: МИЕТ</em></p>

Драгомир Стойнев по време на посещение в завода на „Литекс Моторс“ АД край Баховица. Снимка: МИЕТ

„Насочваме българския бизнес към азиатски пазари, защото държавата трябва да подпомага бизнеса за износа на продукция, а страните в Азия имат икономически растеж, затова моята задача е да насоча бизнеса към тях“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред TV7. По думите му, за да стимулира българския бизнес към пробив на новите пазари в Азия, държавата изтегля свои търговски представителства от Европа и ги пренасочва в азиатски страни.

Стойнев припомни за вече подписано от него споразумение за сътрудничество с трима иракски министри и последвало посещение на наша делегация в Ирак. „Няколко десетки наши фирми сключиха договори там и започнаха да изнасят продукция”, посочи икономическият министър. 

Стойнев обобщи, че отчитаният от него ръст в икономиката се дължи на коректното отношение на правителството към бизнеса при разплащането на държавата и възстановяването на ДДС. Бизнесът отвръща също с коректност и това се вижда в повишената данъчна събираемост и в раздвижването на инвестиционната активност, смята Драгомир Стойнев.

В областта на енергетиката министърът очаква над 2% икономически растеж през тази година само от изграждането на газопровода „Южен поток”. Стойнев не смята, че ЕК иска да спре проекта, а намира по-скоро бюрократични пречки пред неговата реализация. Той упрекна предишното управление, че не е работило достатъчно по проекта и изтъкна, че той се движи по-активно от 6 месеца. Енергийният министър подчерта, че с подписаното с Газпром споразумение се дава достъп до газопровода на наша територия и на трета страна. „В случай, че имаме газ на територията на България, ще можем да го включим в газопровода”, обясни Стойнев и допълни, че нито една от държавите по пътя на „Южен поток” не иска да преразглежда двустранните си договорености с руския партньор.

Стойнев увери, че за него „Южен поток” е руски и европейски проект, в същото време се работи активно и с американската „Уестингхаус” по 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той призна, че търпи критики за позициите си в енергетиката, включително от известни личности в БСП като Румен Петков и Румен Овчаров. „Задачата ми е да гарантирам икономически растеж, стабилност, инвестиции, защото тук става дума за националния интерес. Бих искал в енергетиката 2014 г. да мине под мотото на стабилност и диверсификация, за мен диверсификацията е сигурност”, каза министър Драгомир Стойнев. 

По отношение на проекта за изграждане на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй” Стойнев бе категоричен, че българските политици не са мислели за националния интерес, а за собствените си партийни боричкания. Няма нито руски, нито американски интереси, важен е националният интерес на България, акцентира отново министърът и допълни, че целта на преговорите с „Уестингхаус” е в перспектива да се заместят 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй", за да се гаранатира надеждността и стабилността на ядрената система.

За последните 7 месеца правителството наля 2,5 млрд. лв. за българския бизнес и чрез разплащане на ДДС върнахме приблизително 550 млн. лв

 

На въпрос по казуса „Ремотекс–Раднево” Стойнев припомни, че държавата вече категорично е заявила подкрепата си за всяко структуроопределящо предприятие, а „Ремотекс” е именно такова. То е изключително нужно за ремонтните дейности в Маришкия минен басейн и преговори за придобиването му действително се водят. Фирмата има огромни дългове за десетки милиони левове. Готови сме да ги поемем, обещал съм на работниците, че това ще се случи, но при приемлива за държавата оферта от страна на собствениците. Към момента тези собственици искат от нас десетки милиона левa, които не можем да платим. Те имат една седмица да ни представят приемлива оферта и ако това стане, през януари започваме да изплащаме заплати. Така стана и с ВМЗ-Сопот. След намесата на държавата, заводът вече работи и има поръчки, дори от следващата седмица започва да наема допълнително още  работници, заключи министър Стойнев.

„За последните 7 месеца правителството наля 2,5 млрд. лв. за българския  бизнес и чрез разплащане на ДДС върнахме приблизително 550 млн. лв., за същия период на миналата година са върнати с 300 млн. по-малко. Направихме актуализация на бюджета, за да разплатим задълженията по сключените договори. Бизнесът показа, че е почтен, и  парите, които наляхме, те ги върнаха чрез данъците“, заяви още министърът.

По думите му сега в страната има еднакъв брой осигурени  и заети лица и това е добра стъпка за изсветляване на икономиката. „За последното тримесечие на 2013 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт е 1,5 на сто на годишна база, което не се е случвало от години, каза още той. Това се дължи на коректното отношение на правителството към бизнеса, докато правителството на ГЕРБ рекетираше компаниите. Основната причина е, че бизнесът иска отношение и доверие. Наложихме политика на диалог, защото инвеститорите искат сигурност и предвидимост. Ясно подобрихме икономическата ситуация, не увеличихме данъците, фискалният резерв е над законовия минумум, има законност. Не случайно агенция Fich вчера потвърди нашия кредитен рейтинг“, подчерта още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още