IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстичен спад при еднократното подпомагане на майки-студентки

Намалението идва след промените в Закона за семейни помощи, инициирани от Ивайло Калфин

17:29 | 20.04.16 г. 1
Драстичен спад при еднократното подпомагане на майки-студентки

Има драстичен спад при еднократното подпомагане на майки-студентки, сочи анализ на Агенцията за социално подпомагане.

Към 31 март тази година са изплатени 372 452 лв. на общо 240 майки-студентки. За сравнение, през първите три месеца на 2015 година са били изплатени 6,1 милиона лева на 2 114 майки-студентки, съобщават от Агенцията.

Еднократната парична помощ в размер на 2880 лева се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца за отглеждане на дете до навършване на една година от майка-студентка, учеща в редовна форма на обучение.

След промените в закона от юли миналата година на социалния министър Ивайло Калфин тази помощ се предоставя само ако майката не е осигурена по реда на Кодекса за социално осигуряване. Наред с това помощта се изплаща в два транша - 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът - след представяне на уверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на една година на детето.

Така от 240-те майки-студентки 150 са с първо плащане и 90 - с второ плащане.

През последните години рязко се повиши броят на майките, които стават студентки. В периода 2009-2014 г. броят на майките-студентки, получили еднократна помощ за отглеждане на дете до 1-годишна възраст, се увеличава пет пъти - от 1 434 на 7 200, а общите разходи по програмата – от 3,5 млн. лв. на над 20 млн. лв.

За същия период средната възраст при раждане на дете се увеличава от 27,1 на 27,9 години (и от 25,6 на 26,5 години за първо дете), а броят на новородените намалява от 89 хиляди на 66,6 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 2
Грую Груев
преди 7 години
Браво, Ивайло, прецака един от много малкото начини белите жени в детеродна възраст да излъжат държавата и да получат някой леФ за децата си - да, факт, лъжат я, но нали говорим за белите деца бе, Калфа проста!!! Преди това прецакахте и възможността да се увеличават на макса, че да получават високо майчинство, като увеличихте периода, за който се изчислява - супер сте!!!А за по-*** кога? Кога, Калфа, кога ще пресечете техните кражби на соацилани помощи? Докога всички ромки ще са самотни майки? Докога, Калфа? Или те са електорат, а белите - абе тях кучета ги яли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още