IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстично се увеличава акцизът върху горивата за отопление

От 2016 г. започва плавно поскъпване на цигарите заради промяна в структурата на акциза на тютюневите изделия

10:53 | 02.10.15 г. 7
Драстично се увеличава акцизът върху горивата за отопление

Драстично увеличение на акциза върху енергийните продукти, ползвани като горива за отопление, минимално поскъпване на най-евтините цигари и по-сериозно на скъпите марки, ограничения за носенето на свити с насипен тютюн цигари, както и затягането на контрола върху извеждането на бандеролни стоки от данъчните складове и транспортирането им до други складове.

Това предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от правителството.

Предвижда се от следващата година да започне плавното поскъпване на цигарите заради промяна в структурата на акциза на тютюневите изделия, като е заложено натискът да е най-слаб за ниския клас цигари, които са сред най-купуваните.

Специфичният акциз ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса, като едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за ЕС до 2018 г.

Така за догодина се предвижда пропорционалният акциз да стане 38% от продажната цена, през 2017 г. да е 40% и 42 на сто през 2018 г.

Очакваният ефект за бюджета от вдигнатия акциз на цигарите в следващите три години ще е 119 322 783 лв. при допускания за запазване на нивата на потребление на цигари по отделните видове ценови категории.

При ръчно свитите цигари се налага ограничение за пренасянето им, като се забранява държането на повече от 40 къса такива цигари.

Вдига се акцизът за газьола за отопление от сегашните 50 лв. на 645 лв. за 1000 литра. 13 пъти ще скочи и ставката за керосина. За тежките горива и за енергийните продукти, използвани за отопление, скокът е от сегашните 50 на 400 лв. за 1000 литра. За използването на втечнен нефтен газ (LPG) за отопление, който към настоящия момент не се облага, вече ще се плаща по 340 лв. за 1000 литра.

Извеждането на акцизни стоки, облепени с бандерол, от данъчен склад и транспортирането им до друг данъчен склад на същия лицензиран складодържател, вече ще се извършва само след получено разрешение от директора на Агенция "Митници“.

Товаренето и извеждането на бандеролната стока ще става в присъствието на митническите органи, които ще поставят технически устройства за осъществяването на контрол при движението на съответните стоки.

Митничари ще съпровождат и превоза до другия данъчен склад.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Спокойно.....,тук има или печатна грешка.....,или някакво недоразумение.....имам предвид за акцизите на горивата за отопление.....Това ако стане бат Бойко си е отишъл на момента.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 8 години
В големите градове болниците, училищата и детските градини се отопляват от ТЕЦ-ове. Тези, които не са на ТЕЦ, се отопляват с дизелово гориво, мазут, газ или въглища. Дизеловото гориво казват, че го използват за отопление, а си зареждат автомобилите със 70 ст./л. по-евтино гориво. Там е проблема. Или зареждат бензиностанциите с евтино гориво, а ти го продават с 90 ст./л. по-скъпо. Болниците, училищата и детските градини са към общините, които ще си направят разчетите за следващия бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
уж за акциза на горивата за отопление е статията а повече за акциз на цигарите се говори....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
уж за акциза на горивата за отопление е статията а повече за акциз на цигарите се говори....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ще захранват болниците с премръзнали пенсионери сега.... ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Добре де, увеличават го, а ще има ли механизми за възстановяване на акциз, примерно на фермерите, училищата, детските градини и т.н. или само ще се събира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още