Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Духомир Минев: Още много трябва да се направи за намаляване на неравенствата у нас

Едва ли Бюджет 2019 ще обърне тенденцията за нарастване на неравенствата в България, смята експертът

Духомир Минев: Още много трябва да се направи за намаляване на неравенствата у нас

Снимка: Pixabay

В бюджета за догодина има стъпки за намаляване на неравенствата у нас, но това все още не е достатъчно. Това заяви по БНР Духомир Минев, председател на Европейската антибедност мрежа за България.

Комплексни мерки в образованието, социалната, данъчната и бюджетната политика биха могли да намалят бедността и неравенствата в България. А пътят за преодоляването на тези проблеми минава през данъчна оптимизация, въвеждане на необлагаем минимум, диференцирана ставка на ДДС, засилено таксуване на натрупания капитал, инвестиции в образование и човешки ресурси. Тези идеи бяха коментирани от експерти преди месец.

Според Минев по принцип е възможно чрез бюджета да бъдат намалени неравенствата у нас, но това зависи най-вече от данъците. 

Още по темата

Разбира се, зависи от първичното разпределение, но до голяма степен и от преразпределението. … направена е една сериозна стъпка с този бюджет към увеличаване на преразпределението, но то си остава значително по-ниско от нивото на преразпределението в останалите страни от Европейския съюз. Така че има нещо постигнато, някакъв стремеж, идея, тенденция, но резултатът в сравнение с другите европейски страни, там примерно 45% се преразпределят чрез държавния бюджет средно, при нас е 30 и няколко тази година. Значи стъпка има, но стъпката все още остава малка, особено на фона на много високи неравенства в сравнение с другите европейски страни. При това няма достатъчно усилия за пречупване на тази тенденция на нарастване на неравенствата”, посочи специалистът.

След 2014 година в ЕС линията, която очертава тенденцията, показва първо стабилизиране, след това снижаване на неравенствата. България е една от малкото страни, при която има тенденция на нарастване на неравенствата. Сега този бюджет едва ли може да счупи тенденцията, каза той.

Остава необяснимо защо правителството не предприема стъпки в посока, която предлага международната организация Оксфам за премахване на плоския данък, за да могат неравенствата да бъдат намалени.

актът, че институции като Световна банка и МВФ посрещат идеите на Оксфам с мълчание, дори с мълчалива подкрепа, аз го тълкувам като мълчалива подкрепа, показва, че това е основателно. Но защо правителството не предприема стъпки, си остава загадка", коментира Духомир Минев.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Държавните болници намаляват просрочените дългове с над 30 млн. лева за 1 година