IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дунав мост 2 увеличава търговията между България и Румъния

Таксите за преминаване са приемливи за бизнеса, смятат от Търговско-промишлената камара южния румънски окръг Долж

10:44 | 18.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Дунав мост 2 увеличава търговията между България и Румъния

Малко повече от половин година след официалното откриване на Дунав мост 2 България и Румъния отчитат увеличение на търговския обмен.

Членове на Търговско-промишлената камара в южния румънски окръг Долж отчитат, че новият мост при Видин-Калафат е голямо предимство за икономическото развитие в района. Той е спомогнал за нарастването на румънския износ за България от 9,5% и увеличение на българския износ към Румъния от 6,1%, коментират румънски медии, цитирани от БТА.

"Таксите за преминаване са приемливи за бизнеса при положение, че са около една трета от тези, които се взимаха преди за преминаването на реката с ферибот", казва директорът на Камарата в Долж Габриел Тоадер. 

От Българо-румънската търговско-промишлена палата отбелязват, че регистрираният ръст на румънския износ за 
България през миналата година от 9,5 на сто затвърждава тенденцията към увеличение на румънския експорт към нашата държава, който достига рекордно ниво през 2012 година.

Трансграничната бизнес асоциация, създадена през 2003 година, е със седалище в Русе. Целта ѝ е осъществяване на търговско партньорство, бизнес контакти и информационен обмен между двете страни.

От миналата година асоциацията има и изнесен офис в София.

Румъния - сред основните търговски партньори на България

Румъния е сред основните търговски партньори на страната ни, заемайки пето място след Германия, Италия, Турция и Гърция. Общият търговски обмен между България и Румъния достига 767,09 млн. евро, а салдото на външнотърговския баланс е 77.97 млн. евро в полза на Румъния. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) от средата на миналата година. 

Исторически максимум за румънския износ

Износът на Румъния през 2013 година е достигнал исторически максимум от 49,56 милиарда евро - с 9,1 на сто повече спрямо 2012 година, показват данните на румънската статистика.

Вносът за този период е на стойност 55,2 милиарда евро, или с 0,2 на сто повече. Румъния е изнесла през 2013 година за държавите от ЕС стоки в размер на 34,5 милиарда евро, а е внесла от ЕС стоки за 41,86 милиарда евро. Данните сочат, че около 70 на сто от румънския експорт е бил насочен за държави от Европейския съюз.

Дунав мост 2 бе открит официално в средата на юни миналата година. Тогава премиерът Пламен Орешарски посочи, че този мост да даде тласък на икономическото развитие на региона. Той видя Дунав мост 2 като предпоставка за ускорено развитие на Северозападната част на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
А не може ли местните жители с отстъпката да платят и заемите по моста в такъв случай ? Или всички данъкоплатци плащаме заемите, а местните се возят с отстъпка... Мноооого хитро, разби'иш ли ме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
За търговците сигурно са приемливи таксите, но за еднодневните туристи са малко високи. Добре би било местните жители с адресна регистрация до 100 километра около моста да получават отстъпка от 60-70% от таксата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още