IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дунавски овощари отчитат до 80% по-малко добив на зленечуци

Производителите се надяват държавата да отчете тазгодишните им загуби и да отпусне по-високи субсидии за следващата година

17:25 | 06.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Съюза на Дунавските овощари отчитат между 60 и 80% по-малко добив на плодове и зеленчуци в сравнение с миналата година, а наличната продукция е с лошо качество. Според производителите в Русенска област, цитирани от Българска национална телевизия (БНТ), това е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято.

Заради вноса на плодове и зеленчуци обаче по-ниските добиви у нас не са довели до повишаване на цените на стоката.

Производителите се надяват държавата да отчете тазгодишните им загуби и да отпусне по-високи субсидии за следващата година. 

„Кайсиевата реколта тази година не е лоша - тя е катастрофална. Лично при мен имаше между 15 и 20% реколта, сокато тук, в община Сливо поле, към Тутракан и Силистра, се наблюдаваше нулева реколта при кайсията“, коментира пред Националната телеивизя Павел Спасов, член на управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари.

Той сподели още, че бърза с прибирането на реколтата от праскови, защото заради дъждовете плодовете са започнали да гният. Добрата продукция изнася за Румъния, но за по-нискокачествената няма пазар.

Загуби заради лошото време тази година търпи и зеленчукопроизводителят Ясен Хаджиев, кой е загубил близо декар корнишони, а дините му са със слаби вкусови характеристики. Според него продукцията му е намаляла с близо 40%. Той обаче признава, че няма застраховка и не разчита на компенсации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още