IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два пъти повече българи искат да се пенсионират, сочат данни на НОИ

Хората се притесняват от неизвестността какво ще стане през следващата година, смята експертът от КТ "Подкрепа" Николай Николов

11:23 | 22.04.14 г.
Два пъти повече българи искат да се пенсионират, сочат данни на НОИ

За първите три месеца на годината два пъти се е увеличил броят на хората, които искат да се пенсионират в сравнение със същия период на миналата година. Предварителните разчети сочат, че през 2014 година пенсионерите ще са доста повече.

Според икономическия експерт от КТ "Подкрепа" Николай Николов на увеличаването на броя на желаещите да се пенсионират влияе не толкова това, че нарастването на възрастта и стажа беше спряно, колкото неизвестността какво ще стане от следващата година, съобщи БНР.

„На хората, които са придобили право на пенсия, им е по-изгодно да се пенсионират, отколкото да чакат да видят какво ще се случи. Излизат послания, че възрастта ще се увеличава в зависимост от нарастването на продължителността на живота. Тъй като България е сред страните с най-ниска продължителност на живота, хората си представят какво ли не“, коментира той.

По думите на Николай Николов от бюджета на НОИ, който е малко над 9,2 млрд. лева, близо 5 млрд. лева са за сметка на държавния бюджет, тоест сумата от 70 млн. лева, какъвто се твърди, че ще е дефицитът, е пренебрежимо малка.

Според синдикалиста недостигът можеше да се компенсира от тези „безсмислени добавки“, които се раздават по Коледа и Великден, които не само не раздават справедливост, но и предизвикват напрежение между отделните групи пенсионери.

Според него декларираното намерение на правителството да превърне тези добавки в практика ще доведе до нецелесъобразно и неефективно изразходване на средствата на осигуряването и бюджета на държавата.

Припомняме, че още в първия месец на тази година управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков заяви пред Bulgaria On Air, че тази година ще има повече пенсионери. А само за София през януари има с 16% повече подадени заявления, отколкото година по-рано.

До края на седмицата предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество да реши дали да бъде увеличена вноската за пенсия. От КНСБ и КТ "Подкрепа" предлагат тя да се повиши с1%, което би донесло 190 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ.

Преди това обаче синдикатите искат прецизни разчети, които да покажат колко трябва да бъде вноската, за да се преодолее дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък смятат, че повишаването на осигуровките ще доведе до увеличаване на сивия сектор и до значителен спад на събираемостта им. АИКБ предлага мерки, които да залегнат в нова Национална стратегия за финансова стабилизация на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и усъвършенстване на пенсионното законодателство. 

Доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2013 година показа, че новите пенсионери през миналата година са с близо 10 на сто по-малко от 2012 година, или реформата на ГЕРБ е намалила пенсиониралите се през 2013 г. с близо 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още