IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две компании са подали оферти за прочуване на газовите залежи в Черно море

Очаква се комисията да се произнесе по предложенията до края на месеца, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев

15:52 | 05.07.12 г. 2
Две компании са подали оферти за прочуване на газовите залежи в Черно море

Френската компания "Тотал" и шотландската "Мелроуз рисорсиз" са двете кандидатки, подали оферти за дълбоководното проучване на газовите залежи в блок „Хан Аспарух“ от българската акватория в Черно море. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, ден след като изтече крайният срок за приемането на предложенията.

Въпреки очакванията, че в надпреварата ще участва и американската комапния "Ексон мобайл", тя не е подала оферта за проучванията. Според министър Добрев причината е по-скоро във вътрешната политика на компанията, колкото в условията за провеждане на конкурса. Известно е, че американската компания разработва залежи и в Румъния.

„Вероятно "Ексон" ще се съсредоточи в другите проучвания", посочи Добрев. Той допълни, че официалният отговор за отказа си мениджърите ще представят в писмо, което се очаква да получат.

Добрев изрази надежда, че комисията ще оцени двете оферти до края на месеца, така че максимално бързо да бъде обявен изпълнителят.
 
„Знаете колко са нужни на страната проучванията в блок „Хан Аспарух“. Надявам се нашите очаквания за количествата газови залежи да се сбъднат“, подчерта още Добрев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
България последните 700 години не е имала късмет! Дано сега се намери по сериозно количество газ не само за вътрешно потребление, а и за експорт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
В България министър като Делян Добрев не е имало поне от 1989, но предполагам и доста по-рано от тази дата. Момчето работи много здраво и заедно с още няколко също млади министри ако им се даде още малко време мисля, че може и да направят нещо за да се вдигне стандарта в съдраната ни държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още