IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две министерства започват съвместна борба с младежката безработица

Социалното и образователното ведомство ще обменят информация за безработни младежи, които не учат, както и за свободни работни места

13:18 | 09.07.12 г.
Две министерства започват съвместна борба с младежката безработица

Социалното и образователното министерство започват съвместна борба с младежката безработица.

Днес министърът на труда Тотю Младенов и министърът на образованието Сергей Игнатов подписаха споразумение за обмен на информация, съобщиха от социалното ведомство.

Образователното министерство ще предоставя на трудовото информация за рано отпадналите от училище и завършилите средно и висше образование, които не се обучават в следваща образователна степен, предвижда уговорката между двамата министри.

Въз основа на тези данни бюрата по труда, общините, неправителствените организации и младежките организации ще установяват контакт с безработните младежи, за да ги информират за възможностите за търсене на работа, включване в обучение, заетост и професионално ориентиране.

Трудовото министерство пък ще дава на образователното данните на Агенцията по заетостта, на частни трудови посредници и на предприятия за временна работа за свободните работни места и възможностите за включване на младежи в обучение и заетост по програми, мерки и проекти, финансирани със средства от държавния бюджет и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През първото петмесечие на 2012г. над 12 хиляди младежи са постъпили на работа на първичния пазар, обяви министър Младенов. Над 7 600 от тях са устроени чрез посредничеството на бюрата, а близо 4 400 сами са започнали работа, след като са ползвали услугите за заетост на бюрата по труда – обучение, консултации, професионално ориентиране и други.

Споразумението между двете министерства е в изпълнение на националната инициатива „Работа за младите хора в България” 2012 – 2013 г., приета от Министерския съвет на 28 март 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още