IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две нови процедури за нарушения стартира ЕК срещу България

По други две процедури Комисията преминава на втори етап от производството

15:40 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Четири са производствата за нарушения на европейското законодателство срещу България през септември, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Процедурите на първи етап са две, по други две ЕК продължава с втория етап от производството.

Комисията призовава България да изпълни задълженията си за докладване съгласно Директивата за наводненията. Съгласно тази директива държавите членки са длъжни да предоставят информация относно прегледа на своите предварителни оценки на риска от наводнения и, ако е необходимо, да ги актуализират.

България не е извършила нито преглед, нито актуализация на предварителните оценки на риска от наводнения и не ги е предоставила на Комисията.

Брюксел изпраща мотивирано становище, т.е. е на втория етап от процедурата за нарушение (първият е уведомително писмо). Ако България не отговори в поставения срок от два месеца, може да се стигне до съд.

Комисията изпраща официално уведомително писмо на България за неприлагане на новия формат на картата за разрешение за пребиваване, издавана на гражданите на държави извън ЕС.

С цел предотвратяване на фалшификации Регламентът е променен през 2017 г., за да се въведе нов формат на картите за разрешение за пребиваване с усъвършенствани защитни елементи, които се основават на биометрични данни.

Новите разрешения за пребиваване на чужденци трябваше да са въведени до 10 юли 2020 г.

Уведомително писмо Комисията е изпратила до България и за несъответствие на националното законодателство с правилата на ЕС относно правото на информация в наказателното производство.

Директивата е част от правната рамка на ЕС за справедлив процес, с която се гарантира, че правата на заподозрените и на обвиняемите лица са защитени в достатъчна степен. Комисията е на мнение, че някои от мерките за транспониране не отговарят на директивата.

На втори етап минава и процедурата срещу България за пускане на пазара на натурални минерални и изворни води.

Българското законодателство не забранява пускането на пазара на натурални минерални води и изворни води с произход от един и същ извор под повече от едно търговско описание, както се изисква от Директива 2009/54/ЕО.

Освен това, за разлика от посочената директива, българското законодателство не изисква посочване на наименованието на извора върху етикетите на бутилките, посочват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още