Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Две обжалвания са постъпили срещу концесията на летище София

„Еърпортс де пари“ и „МАГ Оувърсийз Инвестмънтс" обжалват избора на "Соф кънект" пред КЗК

Две обжалвания са постъпили срещу концесията на летище София

Снимка: БТА

Две жалби са постъпили в последния възможен ден за обжалване срещу избора на консорциума "Соф кънект" с летищен оператор Мюнхен за концесионер на летище "София". В петък пред Комисията за защита на конкуренцията процедурата е атакувана от „Маг Оувърсийз Инвестмънт“ ЛТД и Консорциум „Еърпортс де пари“ ЕС.ЕЙ.

„Еърпортс де пари“ е част от консорциума Group ADP и турската „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" и беше класиран на второ място, а „МАГ Оувърсийз Инвестмънтс" Лтд е водещият партньор в консорциум "Витоша", заел четвърта позиция след процедурата за концесия.

Припомняме, че преди седмици за концесионер бе определен "Соф кънект", в който акционери са фондът Meridiam и операторът на летище Мюнхен.

Предложението на победителя предвижда по 24,5 млн. евро годишно възнаграждение на държавата и инвестиции от 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане).

По закон, след като КЗК образува производство, трябва да поиска от министерството в тридневен срок да предостави документацията за концесионната процедура. Пак в този срок трябва да предостави и становище дали иска предварително изпълнение, тоест жалбите да не спират подписването на договора. Следва  КЗК да се произнесе, а решението подлежи да обжалване пред ВАС. Едва след окончателното решение на съда за предварително изпълнение може да се сключи договор с определения за победител.

Ако транспортното министерстно не поиска предварително изпълнение, ще се чака КЗК да се произнесе, а ако има обжалване - и ВАС. 

Припомням, че процедурата за търсене на концесионер стартира в началото на юли миналата година. Според критериите на транспортното ведомство минимумът за концесионна такса беше 15 млн. евро, или 10% от оборота на всички дейности. Всички кандидати подадоха по-високи оферти от заложения минимум.

Конкурсът е за концесия за период от 35 г. с опция за удължаване. Основното изискване е за инвестиция от най-малко 1,17 млрд. лв. (600 млн. евро) и построяване на трети терминал в първите 10 години. Сред изискванията е и разширяване на Терминал 2. Победителят се ангажира още с плащане на минимум 550 млн. лв. без ДДС. авансово на държавата за концесията.

Настоящата процедура е втори опит за отдаване на концесия на летище "София" на концесия. Предишният опит беше спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев. Основната причина за това бяха занижените критерии и защитата на националната сигурност.

Ето защо при втората процедура консултанти на Министерството на транспорта бяха Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Това не доведе до повече кандидати, но се постигнаха по-високи изисквания към бъдещия концесионер. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото