IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две от топ фирмите на ББР са получили по-ниски лихви спрямо предишни кредити

Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане са други две притеснителни места, смята икономическият министър Кирил Петков

14:14 | 30.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити... Разликата в лихвите е около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит - 4%.

Това съобщи пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков и поясни, че предложенията за лихвите идват от Управителния съвет на банката. По темата за ББР той допълни: „Банката е прекалено ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови".

"В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България... Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал аз вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците“, допълни Петков.

Министърът очерта и пътя по смяна на Надзорния съвет на ББР: „Вярвам, че ще имаме възможност за смяна на Надзорния съвет, ще можем да прегледаме работата на УС и да имаме и там кадрови решения... Хората за новия Надзорен съвет са големи професионалисти и се надявам, че ще направят целесъобразността ѝ да бъде максимално добра за интереса на малките и средните предприятия“.

Кирил Петков посочи и две други „притеснителни места“, върху които е приоритетният фокус на работа - Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане.

„Единствената ми цел е България да напредне и да направи един завой от тази липса на държавност... Аз оценявам обучението си в Харвард. Там съм учил как една страна да се направи от бедна в богата. Институциите са най-важното нещо, за да има скок. Има трудности в първите дни, но един път преодолеем ли ги, ще започнем да вършим позитивните неща“, заяви Петков. 

Същевременно финансистът Валентин Михов, който беше номиниран за член на Надзорния съвет на ББР, коментира пред bTV, че банката трябва да се фокусира върху подпомагането на малки фирми, което е основната задача заложена в устава ѝ. По думите му отпускането на големи кредити не е било незаконно, но средствата биха могли да се насочат към хиляди малки фирми, които се нуждаят от подпомагане. Михов подчерта, че вероятно многомилионните заеми се обслужват според договорите, в противен случай Българската народна банка (БНБ) би се намесила.

„За поста ме покани министър Петков с много ясна визия, че тази банка трябва да започне да прави, това, което й е предписано в закона за ББР – да работи с малки и средни предприятия и наистина да помага на икономиката на България. Това, което вече всъщност знае целият български народ е, че тя се фокусира върху 20 компании
и дава кредити на тях. Някой трябва да свърши тази работа, не може да оставим наглите да управляват“, посочи той.

Михов уточни, че употребява думата „наглите“ като цитат от Кристиан Таков.

Експертът по банково право проф. Валери Димитров, който е и преподавател в УНСС, каза пред БНР, че държавното дялово участие на ББР трябва да бъде приватизирано и да бъде продадено на банка със солидна репутация, по-добре от чужбина.

"Тогава ще приключат всички скандали с т.нар. „насърчително държавно банкерство“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още