IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двустранният стокообмен с Бавария надвишава 1 млрд. евро

Приоритетни са инвестиционни проекти в аутомотив сектора, информационните технологии, електрониката и електротехниката

10:58 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двустранният стокообмен на България с Бавария вече надвишава 1 милиард евро на годишна база, като за 2018 г. достигна рекордни стойности от 1,3 млрд. евро. Над 930 баварски фирми развиват производствена и търговска дейност в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемония по връчване на Наградата на Баварското представителство в България, съобщават от Министерството на икономиката.

Зам.-министър Борисов посочи, че сред баварски фирми които развиват дейност в страната ни са както международно опериращи технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката. „В редица области българо-баварското сътрудничество бележи постижения и открива нови възможности за взаимодействие, а Германия е наш основен стратегически партньор “, допълни той.

По думите му приоритетни отрасли, които предоставят възможност за успешно коопериране с Бавария и реализиране на инвестиционни проекти са аутомотив сектора, информационните технологии, електрониката и електротехниката. „Потенциал за развитие има също и в области като строителство, машиностроене, химическа и хранително-вкусова промишленост, транспорт и логистика, опазване на околната среда и здравеопазване, посочи икономическият заместник-министър.

Той връчи награда в категория „Българско предприятие с икономически контакти в Бавария“ на водещ производител и дистрибутор на био продукти. Фокусът на фирмата са иновативните чисти хранителни продукти с добавени ползи за здравето.

На събитието присъстваха още д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и представител на Бавария в България и Урзула Хайнцел, заместник-директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още