Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дълговете на болниците достигат 500 млн. лева

През първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта, коментира здравният министър

Дълговете на болниците достигат 500 млн. лева

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Снимка: БТА

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред bTV.

Като най-проблемни той посочи болниците в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на Министерството решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там, и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат".

Още по темата

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време според него са намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 800-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ. „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”, коментира той.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в Спешна помощ ще стане по-атрактивна.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която общопрактикуващи лекари, лекари специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент. Картата ще е безплатна.

Още новини от България четете в Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хвърлят се луди пари за безсмислено саниране на съборетини за милиарди , а болници и лекари са оставени на самотек . Все пак от санирането може да се краде спокойно 70% , като сравняваме цените на свободният пазар и поръчките от държавата . Виж при болниците ще е в пъти по малко.
Държавна политика на некадърници !
0
 
3
 
3
преди 5 месеца
закривайте ги ве боли ви шпека деебба и болниците за кво са ви ..... после що бегали хората чудно що ли бегат и никогаш нема и да се върнат .....
0
 
6
 
2
преди 5 месеца
Забравих да го напиша на министъра След като сте решили болниците да бъдат търговски дружества назначавайте за директори икономисти финансисти и добри мениджъри а не лекари със шест месечен курс по здравен мениджмент Това е все едно да накарате икономисти след шест месечен курс за парамедици да вършат сложни сърдечни операции Ако продължите практиката като сега винаги в края на годината ще имате 500 милиона дългове на болниците
0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Защо много хора включително и този министър се учудват на тази новина Вече десетина че и по вече години по това време в края на годината здравните министри с голямо учудване разбират че болниците имат големи дългове Между 300 и 500 милиона Вдига се един голям шум Болници и лекари заплашват с затваряне и напускане Към началото на следващата година държавата плаща дълговете въпреки че фин министри се кълнат че това няма да се случи И всичко започва отначало Сега здравния министър обещава лична здравна карта но това се обещава от 20 години Бъдете сигурни че в края на шестмесечието на 2018 отново няма да има

Още от Икономика и политика
Търг за над 1 млн. лв. тръгва за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия"