IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата да отпусне 100 млн. лв. за щети на хотелите, искат от бранша

Не чакаме туристи, правителството трябва да спаси сезона, коментира Румен Драганов

19:33 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заради последните ограничения, наложени от здравните власти, Конфедерацията на българския туристически бизнес, очаква правителството да отпусне 100 млн. лева за покриване на щетите до края на януари, считано от 27 ноември.

„Ако локдаунът остане до края на януари, очакваме правителството да реши и да отпусне 100 млн. лева за покриване на щетите в туризма до края на януари“, каза той по БНР.

„Както вчера правителството взе едно много добро решение да бъдат подпомогнати туроператорите с 56 млн. лева, сега е добре да се вземе решение и за хотелиерите и ресторантьорите“, посочи Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес. 

„Ние очакваме 100 млн. лева, защото само за коледните и новогодишните празници губим 36 млн. лева. А сме затворени от декември и ще бъдем затворен и през януари най-вероятно“, каза Драганов.

„Не може да работи хотел, без да работи ресторантът – има закон за туризма и наредба за категоризация, която посочва това, а министърът на здравеопазването не го взе предвид. Така работещите в тези ресторанти останаха без компенсации, което не беше редно“, обясни той.

Румен Драганов коментира, че туристи не се очакват и сезонът трябва да бъде спасен от правителството с държавна подкрепа, както е в Германия. "Това е. Хората трябва да останат по домовете си, за да се спазят мерките", посочи той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още