Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата е склонна да намали процента на редукция за пенсията от първия стълб

Да отпадне автоматичната корекция за годините, в които осигуровките са само в НОИ, ще настоява социалният министър

Държавата е склонна да намали процента на редукция за пенсията от първия стълб

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

 

Държавата е склонна да промени процента на редукция за пенсията от първия стълб. Това става ясно от изказване на социалния министър Деница Сачева днес.

Сачева ще настоява основната пенсия от Националният осигурителен институт (НОИ) да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер.

Днес министърът на труда и социалната политика се срещна в Банско със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации, съобщава БНР.

Припомняме, че за промяна в начина, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия, настояват частните пенсионни дружества.

Пред Investor.bg специалисти коментираха, че справедливият коефициент на намаление е 6-7%, тъй като при валидния към момента механизъм много от първите пенсионери, които предстои да се пенсионират, ще бъдат ощетени. 

Още по темата

Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Този коефициент е замислен при старта на втория стълб през 2002 година. Целта е да се отрази фактът, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ.

Освен за намаляване на коефициента на редукция Сачева даде заявка и за отпадането му за времето, в което хората не са се осигурявали в универсални пенсионни фондове. „Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам за това да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ“, каза Деница Сачева.

Това вероятно ще се случи до края на този месец.

Министър Сачева е категорична, че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато.

„Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане“, посочи министърът.

Според пенсионните дружества подобна промяна е наложителна, за да се избегне несправедливо ощетяване на определени групи бъдещи пенсионери.

Анализи показаха, че първите групи с право на втора пенсия ще получат по-малка пенсия от първи и втори стълб, отколкото, ако взимат само пари от държавата. Тези хора ще бъдат най-потърпевши, защото имат малко натрупани средства в индивидуалните си партиди. Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 година заради по-големите натрупвания.

Министър Сачева заяви още, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ. Тя направи коментара по повод предложението да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ средствата, натрупани по партидите им в частните пенсионни фондове.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
8
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Всичко хубаво, само не може ли тези срещи да не се правят в ски сезона в Банско?

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември