Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата издирва информация за 400 язовира в България

4 523 водоема са отговорност на кметовете на съответните населени места, а много от тях се крият, за да не плащат санкции за лошото им състояние

Държавата издирва информация за 400 язовира в България

Снимка: БТА

Дирекцията „Язовирни стени и съоръжения” към Агенцията  за метрологичен и технически надзор при създаването си е получила „в насипно състояние” информацията за язовирите у нас. Две години по-късно все още има „400-500 гьола”, които не са установени. Това призна директорът на дирекцията ген. Кирил Войнов в ефира на bTV.

По думите му след потопа в Бургаско, който взе човешки жертви, той и подчинените му вече получават на всеки 24 часа прогноза за времето от БАН. До момента те е трябвало да работят с 5-дневни данни от Министерството на околната среда и водите.

Към момента опасните язовири у нас са под 200, подчерта генералът.

Войнов е категоричен, че не поверената му дирекция отговаря за изкуствените водоеми. „Ние не стопанисваме язовирите, ние сме надзорен орган – 4 523 язовира са на кметовете, тъй че да бъдат така добри – когато са ги приемали навремето, не са си давали сметка, че тези язовири трябва и да се експлоатират и за тях са нужни средства”, заяви той. 

Още по темата

До момента са издадени 434 акта и 230 наказателни постановления. Санкцията от 1000 лв. е лична за всеки кмет. Според Войнов има представители на местната власт, които се крият от дирекцията.

Той призова за ясна държавна политика по отношение на язовирите и прогнозира, че вероятно кметовете ще започнат масово да искат разрушаване на язовири, които са направени в края на 50-те години за напояване.

По отношение на яз. Бели Искър и притесненията на живеещите в близост от евентуално водно бедствие Кирил Войнов обясни, че принципал на обекта е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а нивото на водата се поддържа такова, че да гарантира нормална експлоатация на язовирната стена. Според него обаче "25 години нищо не е правено".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите