IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата издирва информация за 400 язовира в България

4 523 водоема са отговорност на кметовете на съответните населени места, а много от тях се крият, за да не плащат санкции за лошото им състояние

11:25 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дирекцията „Язовирни стени и съоръжения” към Агенцията  за метрологичен и технически надзор при създаването си е получила „в насипно състояние” информацията за язовирите у нас. Две години по-късно все още има „400-500 гьола”, които не са установени. Това призна директорът на дирекцията ген. Кирил Войнов в ефира на bTV.

По думите му след потопа в Бургаско, който взе човешки жертви, той и подчинените му вече получават на всеки 24 часа прогноза за времето от БАН. До момента те е трябвало да работят с 5-дневни данни от Министерството на околната среда и водите.

Към момента опасните язовири у нас са под 200, подчерта генералът.

Войнов е категоричен, че не поверената му дирекция отговаря за изкуствените водоеми. „Ние не стопанисваме язовирите, ние сме надзорен орган – 4 523 язовира са на кметовете, тъй че да бъдат така добри – когато са ги приемали навремето, не са си давали сметка, че тези язовири трябва и да се експлоатират и за тях са нужни средства”, заяви той. 

До момента са издадени 434 акта и 230 наказателни постановления. Санкцията от 1000 лв. е лична за всеки кмет. Според Войнов има представители на местната власт, които се крият от дирекцията.

Той призова за ясна държавна политика по отношение на язовирите и прогнозира, че вероятно кметовете ще започнат масово да искат разрушаване на язовири, които са направени в края на 50-те години за напояване.

По отношение на яз. Бели Искър и притесненията на живеещите в близост от евентуално водно бедствие Кирил Войнов обясни, че принципал на обекта е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а нивото на водата се поддържа такова, че да гарантира нормална експлоатация на язовирната стена. Според него обаче "25 години нищо не е правено".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още