Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата налива 224 млн. лева в оздравяването на БДЖ

През септември 2017 г. ще се инвестира в закупуването на нов подвижен състав от около 15 мотрисни влака

Държавата налива 224 млн. лева в оздравяването на БДЖ

Снимка: Pixabay

След като Европейската комисия даде в петък разрешение на българското правителство да подпомогне Български държавни железници (БДЖ ЕАД), страната ще предостави 224 млн. лева безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството. Това обяви на брифинг днес Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии съобщенията, цитиран от БТА.

С държавната помощ ще се погасят задълженията към банките кредитори и облигационерите, с 97 млн. лева ще бъде покрит дългът към  Националната компания "Железопътна инфраструктура", уточни Занчев. За покриване на дълговете си БДЖ разчита и на парите от концесията на Летище София. 

Той подчерта, че това е единственото по рода си разрешение от 2007 г. и форма на признание за успешните реформи, които дружеството е извършило от 2010 г.- насам. „С тази помощ на практика железницата става приоритет на държавата".

По думите му оттук нататък започва тежката част - преговорите с Министерството на финансите и начертаване на финансовите схеми, по които парите да достигнат до дружеството.

Занчев уточни, че вторият облигационен заем за компанията от 234 млн. лева е взет през 2007 г. Остатъкът, който трябва да бъде платен по него, е 150 млн. лева. Около 14 млн. лева годишно са наказателните лихви по всички досегашни заеми, обясни още заместник-министърът. 

Той уточни, че дълговете на БДЖ са натрупани през 2005 и 2007 г.

С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно, каза още Занчев. 

Заместник-министърът обяви, че на следващ етап холдингът ще продължи работа за увеличаване на инвестициите.

Подходът ще бъде сменен от преди, когато държавното дружество е взимало търговски кредити и чрез тях е инвестирало. Сега ще се инвестира чрез капиталовия трансфер, т. е. чрез държавата, поясни той.

Още по темата

„През септември 2017 г. ще се инвестира в закупуването на нов подвижен състав от около 15 мотрисни влака. В момента професори от УНСС и ВТУ работят заедно със специалисти от НКЖИ, за да се оформи визията за това какви мотриси и влакове са нужни на дружеството, за да придобие то вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. С течение на времето инвестицията за нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лева. В момента се изпълняват няколко обществени поръчки за ремонт и модернизация на остарелите локомотиви“, обяви Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ. По думите му това ще продължи, докато не се модернизира напълно железницата.

Владимир Владимиров пък припомни, че през 2010 г. се говореше за фалита на БДЖ с над 850 млн. лева задължения на дружеството, а днес те са чувствително намалени - до 412 млн. лева. Компанията е преструктурирана, предприети са над 300 мерки, за да достигнем до тази финална права по спасяването на БДЖ - погасяване на задълженията му. По този начин ще намалим значително загубите, а капиталовата структура ще се нормализира, посочи Владимиров.

Изпълнителният директор на БДЖ информира, че в момента вече са подготвени 21 проекта за двете дружества - пътнически превози и товари. Ще се създаде и ремонтно дружество, което ще събере сградния и целия останал ресурс на двете дружества на едно място. С изброените мерки се надяваме железницата да изглежда по съвсем различен начин и да се европеизира, каза Владимир Владимиров.

Ръководството на БДЖ разкри още, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 8 месеца
Освен летище София пуснете на концесия и цели ж п линии Ще се намерят концесионери които ще си купят мотриси и ще ги обслужват а това ще намали тежестта върху Б Д Ж и ще подобри обслужването на населението Има много такива линии които могат да бъдат печаливши

Още от Икономика и политика
Радев: Израел може да инвестира у нас като център на ИТ и научни изследвания