Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата няма да отстъпи пред искането за връщане на стария режим за пушене

Аргументите на бизнеса за икономически загуби в размер на милиони лева не са достатъчни, за да се смекчи забраната, категорична е Десислава Атанасова

Въпреки доводите на бизнеса здравният министър Десислава Атанасова днес за пореден път категорично застана зад забраната за тютюнопушене и обяви, че ще бъде непреклонна пред всички опити да се смекчат ограниченията.

Атанасова е категорична, че няма да подкрепи внесените промени за отмяна на забраната за тютюнопушене въпреки силното лоби на ресторантьорите и  внесеното открито писмо до премиера Борисов от собствениците на заведения.

Атанасова определи въвеждането на забраната като много „положителна и европейска стъпка“, която страната ни е направила и посочи, че не следва да се връщаме назад, цитирана от БТА.

От здравното министерство изнесоха данни, според които в периода 1 юни - 27 септември т. г. са издадени глоби за близо 20 хиляди лева за нарушаване на забраната за тютюнопушене. 

Още по темата

По време на пресконференция тя представи статистика, според която за посочения период в страната са извършени близо 75 хиляди дневни и нощни проверки на 71 хиляди обекта в работни и почивни дни. Издадени са 1470 предписания, като са съставени 123 акта на физически лица, издадени са 81 броя наказателни постановления на физически и юридически лица.

Отчита се тревожната тенденция на високо равнище на употреба на цигари сред учениците, предупреди Атанасова. По данни на Европейски проект за изследване на училището 64% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си, а 40% са пушили поне една цигара през последните 30 дни.

Същевременно от гражданското сдружение "България без дим" обявиха, че групи от доброволци ще следят спазва ли се забраната за тютюнопушене в заведенията. Доброволците не могат да налагат санкции, но добронамерено ще предупреждават собствениците, че в стопанисваните от тях заведения не се спазват законовите разпоредби за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, заяви д-р Гергана Гешанова от сдружението.

От там напомнят, че сигнали за нарушаване на забраната могат да се подават на интернет страницата на сдружение „България без дим“, откъдето се препращат към регионалните здравни инспекции.

С поправки в Закона за здравето се иска връщане на стария режим, при който има заведения за пушачи и непушачи. Бизнесът предлага заведенията за пушачите да осигурят площ за информационна кампания за вредата от тютюнопушенето.

Собствениците на заведения са изчислили, че икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 милиона лева по-малко приходи за държавния бюджет годишно, в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лв. по-малко от ДДС и от намаляване на данък печалба със 144 млн. лева.

За последните три месеца от въвеждането на забраната заведенията в страната са отчели спад от 20 до 50% в месечния си оборот.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 8 години
Няма профилна снимка
Ще сменят политиката и ще сменят режима, готов съм да се обзаложа...Тя тази "Тежката кавалерия, лекия помисъл" така говореше и за ДДС на лекарствата, ама не стана....
1
 
3
 
5
преди 8 години
1. Пушачите до сега нарушаваха правата на непушачите като ги караха да седят в задимени пространства без да ги питат.2. Кафенета, ресторанти и заведения като цяло са крадец номер 1 на държавния бюджет. Който е работил в заведение или познава някой такъв, знае че след оборот от 7000 лв за деня, се чукат едни 300 лв. използват се други компютри които се пазят в мазетата, а кабелът къде отива дори при проверка е трудно да се знае.Така че нито пушачите нито 'бизнесът', основно от хора с основно образование и по-ниско, трябва да се чуват. Да мълчат!
1
 
1
 
4
преди 8 години
Няма профилна снимка
Така трябва да се държи един министър на здравеопазването,чиято главна задача е да се грижи за здравето на хората,а не за по-големите или по-малките печалби на собствениците на заведения или за това да не им се развали рахатлъка на пушачите,ако случайно се размърдат излязат навън да пушат,за да не тровят хората вътре.
1
 
8
 
3
преди 8 години
Няма профилна снимка
Намаляване на оборота?!?!Бре къде ги тези фалиращи ресторанти и кафенета. Всяка вечер след 6 навсякъде е пълно с хора и само по няколко пушача има отвън за по някой фас.Цялата история е една голяма лъжа още повече в летния период, когато всички са навън, няма никакъв шанс да има нещо общо с забраната.
2
 
10
 
2
преди 8 години
Няма профилна снимка
Браво! Не се поддавайте на най-гадната част на населението -пушачите! Не стига че са нагли и безочливи самоубийци ами искат и да убиват нас непушачите! Нека и се забрани достъпа до лечебни заведения! Или ги вкарайте в психиатрии! Белене да чукат камъни на чист въздух! ОТРОВИТЕЛИ!

Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна