Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата няма достатъчно пари, за да финансира всички щети от бедствия

Заявени са щети за над 300 млн. лв., а хазната разполага с около 70 млн. лв. по това перо, обясни вътрешният министър

Държавата няма достатъчно пари, за да финансира всички щети от бедствия

Снимка:БТА

По линия на бедствията и авариите държавата няма достатъчно финансов ресурс, за да финансира всички искания на общините за отстраняване на щети. Исканията са за четири пъти повече пари, от колкото са налични. Това заяви при огледа на щетите от снощните валежи във Велико Търново министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е председател на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, съобщава БНР.

"Гледаме да правим максимално да покрием всички нужди в цялата страна. Разбирам, че всяко населено място има специфика, но като заявки трябват около 300 милиона лева, а знаете, те са около 70. Трябва приоритетно и процентно да отговаряме на всички нужди. След средата на годината към края оставяме един резерв, който се разпределя накрая с оглед да можем да направим анализ на всички необходимости и се надявам тогава, ако няма нещо друго някъде, да направим всичко възможно да отпуснем още", каза Маринов.

Превантивните мерки, като почистването на речните корита, са приоритетни при борбата с бедствията, посочи вътрешният министър, коментирайки, че не само поройните дъждове са причина за наводненията.

Националното сдружение на общините е отправило искане до Брюксел за пари за превантивни дейности, заяви председателят на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Междувременно Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението обявиха, че няма място за притеснение при язовирите.  

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
khao до: zap
преди 2 години
Няма профилна снимка
не, говорим за язовири, и речни корите които някоя неизвестна държавна агенцийка е трябвло да чисти, но не го е направил ... не може всеки половин часов порой в тая държава да води до бедствие!!!
3
 
2
 
3
zap
преди 2 години
Няма профилна снимка
тук нали НЕ говорим за пари за селската къщата на еди-кой-си, дето си спестил 20 лв. за застраховка, а сега чака пари от държавата ?
3
 
7
 
2
Sakamano до: Momchil_Matev
преди 2 години
Примерите ти не са уместни, тъй като за цитираните ремонти общините сами са осигурили финансиране, докато тук говорим за искания към държавен фонд. Но силно се надявам пари да се намерят, все пак не всички общини имат ресурсите на София и Варна.
4
 
8
 
1
преди 2 години
Ама друго си е да имаш пари за криво нареденият Граф, наводненият нов булевард във Варна и гордостта - културната столица Пловдив. Там доста милиони отидоха, пък за едно отводняване сал не стигна...

Още от Икономика и политика
Пламен Николов е кандидатът за премиер на "Има такъв народ"