IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата определи още 6 специалности с очакван недостиг на кадри

Пет направления отпадат от списъка със защитени професии и специалности

18:26 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специалностите „Металообработващи машини“, „Осигуряване на продуктова информация“, „Социална работа с деца в семейства с риск“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Търговска експлоатация на железопътния транспорт“ се включат в списъка с очакван недостиг на специалисти.

Това става ясно от проект за постановление за актуализиране на списъка със защитените от държавата професии и специалности. В него влизат професии в направления от аудио-визуалните изкуства, машиностроенето, металургията, електротехниката, компютърната техника, химичните технологии, хранително-вкусовата промишленост, минното дело, строителството, транспортните услуги и други.

Срокът за обществено обсъждане на промените е 8 януари 2021 г.

За обучението във включените в списъка специалности и професии не се заплащат такси.

В списъка се добавят и 13 нови специалности – „Художествена керамика“, „Художествена тъкан“, „Заваряване“, „Стругарство“, „Леярство“, „Локомотиви и вагони“, „Плетачно производство“ (по професия „Текстилен техник“ и професия “Оператор в текстилното производство“), „Механизация на горското стопанство“, „Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания“, „Подпомагане на деца в риск“, „Подпомагане на възрастни“ и „Български жестов език“.

Предлага се от списъка да отпаднат пет специалности, които вече не отговарят на критерия „Уникалност по териториален признак“. Това са „Полиграфия“, „Металообработващи машини“, „Производство на месо, месни продукти и риба“, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“ и „Трайни насаждения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още