IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата поема стопанисването на яз. „Огняново“

Областната администрация, която до момента стопанисва водоема, не отговаря на изискванията за оператор на язовирна стена

15:52 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството реши на днешното си заседание язовир „Огняново“ да премине под контрола на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ). Причината е, че областната администрация, която до момента стопанисва водоема, не отговаря на изискванията за оператор на язовирна стена - т.е. не разполага с необходимия експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него, така и с финансови средства, за да възлага стопанисването, поддържането и осъществяването на техническата експлоатация на язовирната стена и на съоръженията към нея. 

От пресслужбата припомнят, че основните приоритети в дейността на държавното предприятие за язовирите са насочени към осигуряване на оперативната надеждност на съществуващите изкуствени водоеми, свързани с баланса на водните ресурси и на адекватността на съоръженията.

По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към момента язовир „Огняново“ е с 63,3% ползвателен обем, а язовирната стена се стопанисва от „Кремиковци“ АД. До 2011 г. водите от язовир „Огняново“ са се използвали за промишлено водоснабдяване на „Кремиковци“АД, а към момента не се използват води от съоръжението и няма издадени разрешителни за водовземане и ползване от язовира. Притокът към язовира е с обезпеченост 95%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още