IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата се разбърза с приватизацията на ВМЗ Сопот

През миналата година България е била в ТОП 10 на износителите на оръжие, твърди икономическият министър Делян Добрев

14:12 | 05.07.12 г.
Държавата се разбърза с приватизацията на ВМЗ Сопот

Налага се държавата спешно да ускори приватизацията на Вазовските машиностроителни заводи, чиято процедура беше стартирана през януари 2011 г., но по различни причини не беше придвижена. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев по повод състоянието на оръжейните заводи, довели до спешната намеса на държавата за разрешаване на финансовите проблеми на дружеството. 

Преди месец правителството отпусна близо 1 млн. лева кредит на компанията, за да могат да бъдат изплатени априлските и част от януарските заплати, припомни днес министърът. Заради натрупани задължения към Националната агенция по приходите сметките на „ВМЗ Сопот“ са блокирани от две години и плащанията по тях се извършват след приспадане на съответната сума по изплащане на задълженията.

Това е наложило спешното възстановяване на процедурата по приватизация. По този повод вчера Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е взел решение да обяви конкурса за приватизация, като това решение ще бъде обнародвано в Държавен вестник идния вторник, посочи министър Добрев.

Въпреки сегашното тежко финансово състояние на компанията ръководството на министерството смята, че дружеството е перспективно и ще има интерес от страна на потенциални инвеститори. „Компанията стои добре на пазара, още повече, че износът от сектора на отбранителната промишленост през миналата година се е засилил. В резултат на това България е попаднала в ТОП 10 на държавите-износителки на оръжейна продукция“, посочи Добрев и допълни, че тази тенденция се запазва и през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още