IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната финансова инспекция ще провери концесията на блок "Силистар"

Получени са сигнали за нарушения при процедурата за отдаване на дейностите по проучване и добив на петрол и природен газ

11:28 | 12.10.12 г.
Държавната финансова инспекция ще провери концесията на блок "Силистар"

От няколко месеца в Министерство на финансите и във финансовия инспекторат се получават сигнали за нередности, свързани с концесията на блок „Силистар“ в Черно море. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет тази седмица.

За получените сигнали съобщава министърът на финансите Симеон Дянков. От неговите думи става ясно, че част от жалбите са анонимни и по тази причина не са започнали проверките.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е поел ангажимента да подаде официално искане от неговата институция до Държавната финансова инспекция и ако има нарушения на процедурата, те да бъдат отстранени.

Справка на сайта на Министерския съвет показва, че решението за отдаване на концесия за проучване и добив на природен газ и петрол в блок „Силистар“ е взето на заседание на правителството на 7 октомври 2009 година.

Изборът е продължил повече от година и на 27 януари разрешителното е дадено на фирмата „Ледербел БГ“.

Срещу това решение обаче е подадена жалба до Върховния административен съд (ВАС) от страна на община Церово. Мотивът е, че има опасност от замърсяване на околната среда и това ще засегне развитието на туризма, основен поминък на населението в региона.

Против проекта се обявиха и еколози. От ПП „Зелените“ коментираха, че има проблем с оценката за въздействие върху околната среда, свързана с реализацията на дейностите, а избраният концесионер е новосформирана фирма и липсва история и опит в подобни начинания.

В своята декларация еколозите настояват да бъде изработен цялостен одит на състоянието на Черно море в комбинация от всички проекти, които се планират за осъществяването в акваторията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още