Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавната консолидационна компания е завършила ремонта на 35 язовира

Започнала е работата по стените на още 101 язовира, отчете икономическият министър Лъчезар Борисов пред Народното събрание

Държавната консолидационна компания е завършила ремонта на 35 язовира

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавната консолидационна компания (ДКК) е завършила ремонта на 35 язовира, съобщи в Народното събрание икономическият министър Лъчезар Борисов. Той беше изслушан във връзка с усложнената метеорологична обстановка от изминалите дни в страната.

Още по темата

В Народното събрание бяха повикани още и вътрешният министър Христо Терзийски, енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на околната среда Емил Димитров.

Според отчета на Борисов за пет от ремонтираните язовири вече са приключени всички дейности и е предадена документацията във връзка с ремонта. За останалите 30 в момента се подготвя документацията за финализиране на процедурата.

Държавната консолидационна компания беше създадена през 2018 година с цел да бъдат ремонтирани язовирите в тежко състояние. За целта бяха отделени 500 млн. лева, към които на два транша са добавени още около 30 млн. лева.

Борисов отчете, че в страната има 6,8 хил. язовира, от които за ремонт са определени 416.

62 от тези съоръжения са държавна собственост и се управляват от държавни структури. По данни на министъра необходимите работи за подготвяне на документи за ремонт са извършени по отношение на 208 язовира. За 159 от тях вече са одобрени проектите и за извършване на ремонтните дейности по тях са нужни 386,7 млн. лева.

Към 13 януари са открити 101 строителни площадки, допълни още Борисов.

Пред депутатите икономическият министър отбеляза, че има забавяне на прехвърлянето на общински язовири в активите на ДКК. Една от причините е, че голяма част от язовирите са построени до 70-те години на миналия век, които са в тежко състояние, но липсва нужната документация за прехвърлянето им.

Без смяната на собствеността, ремонтните дейности ще се фактурират на общините, което бави и процеса по ремонта на язовири в тежко техническо състояние.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Представиха сертификата за COVID ваксинация и здравното досие