Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавната помощ и сезонната работа не смъкват безработицата и през август

През летния месец показателят остава висок - 7,5%, с 2,2 процентни пункта повече на годишна база, отчита Агенцията по заетостта

Държавната помощ и сезонната работа не смъкват безработицата и през август

Снимка:Christopher Pike/Bloomberg

Сезонната заетост и мерките за държавна подкрепа за запазване на работните места не успяха да удържат равнището на безработицата в страната и през август. Въпреки тенденцията за спад и през последния летен месец безработицата в България остава висока, вижда се от данните на Агенцията по заетостта.

Равнището на регистрирана безработица в страната през август е 7,5%. Агенцията по заетостта отчита спад от 0,4 процентни пункта в сравнение с предходния месец юли и ръст с 2,2 пункта спрямо година по-рано, като той леко се забавя, става ясно от данните.

Заради Covid-кризата равнището на регистрираната от Агенцията безработица в страната през май скочи до 9%, през юни леко се понижи до 8,3 на сто, а през юли - до 7,9%.

Безработицата в България тръгна рязко нагоре през май след въвеждането на извънредно положение, последвано от извънредна епидемична обстановка. Рестриктивните мерки затвориха редица сектори, много от които не успяха да се възползват от държавните стимули. Въпреки мерките за стимулиране на заетостта и запазване на работните места, включително и схемата за бизнеса 60/40, данните в официалната статистика оправдават очакванията за високо равнище на безработицата дори в летните месеци, когато тя традиционно е по-ниска заради сезонната заетост в туризма и земеделието. 

Увеличението на параметъра е съществено в сравнение с тенденцията от началото на годината. Безработицата в България през януари беше 6,3%, през февруари - 6,2%.

В края на август регистрираните безработни в бюрата по труда според административната статистика на Агенцията по заетостта са 245 774, като спрямо юли намалението е с 12 779 лица. В същото време увеличението спрямо август 2019 г. е със 73 131 лица.

Още по темата

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 24 063 безработни. Освен тях, други 862 души от групите на търсещите работа заети, учащи, пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През август 2020 г. броят на започналите работа безработни достигна 23 548, като 76,7% от тях са устроени в реалната икономика. Излизащите от регистъра на безработните поради започване на работа са само с 515 по-малко отколкото влезлите новорегистрирани. За сравнение, през същия месец август на предходните 4 години статистиката на Агенцията по заетостта показва, че входящият поток новорегистрирани е надвишавал над десет пъти броя на постъпилите на работа, като през 2019 г. те са били със 7 133 повече от напусналите бюрата по труда поради започване на работа.

През изминалия месец и 364 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. В сравнение с август 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни – с 62,3%. През август най-много започнали работа са в сектора на преработващата промишленост – 20,2%, следвани от хотелиерство и ресторантьорство – 14,1%, търговията, ремонта на автомобили – 13,9%,  държавно управление – 11,9%, строителство – 5,5%, и др.

През август работа на субсидирани работни места са започнали 5488 безработни лица от рисковите групи – 2730 по програми и мерки за заетост и 2758 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Най-масово работа е осигурена по стартиралите в началото на месеца 28 регионални програми за заетост и по схемата „Заетост за теб” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

При спазване на ограниченията и мерките във връзка с извънредната епидемиологична обстановка малко над 4100 търсещи работа през месеца са се включили в подновените изнесени групови форми за предоставяне на услуги като мобилни бюра по труда, трудови борси, дни на работодателя и др. Други над 6521 безработни пък взеха участие в групови мероприятия за професионално и кариерно консултиране, Ателие за търсене на работа, мотивиране за активно поведение на пазара на труда.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през месеца са включени 1602 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 048 които са с 4,7% повече от тези, заявени през август 2019 г. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (23,7%), следват образованието (16,4%), хотелиерството и ресторантьорството (14,6%), административните и спомагателните дейности (13,2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (8,8%)  и строителството (5,7%).

Най-търсените професии през месецa са: преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); монтажници; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, полагащ грижи за хората; помощници при приготвяне на храни  и др.    

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
От Сачева какво точно очаквате? Аз очаквам нагли, просташки медийни уйдурми. И все опозицията да и е виновна.
1
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мой познат има хотел, когато се обади на някои от служителите, те отказаха с "било ги страх от вируса". A и една част в бюрата по труда са регистрирани с някаква цел (помощи и тн), но не и работа.
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Бездарни, крадливи и корумпирани политици нямат никаква идея как се водят политики срещу безработица.
Назначете експерти в министерствата вместо калинки за да помогнат на хората.

Още от Икономика и политика
Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ