IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната помощ за застраховки на агропродукция е 1,5 млн. лв. за 2016 г.

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март до изчерпване на ресурса

17:43 | 26.02.16 г.
<p>
	<em>снимка: pixabay</em></p>

снимка: pixabay

1,5 млн. лева е бюджетът на държавната помощ за застраховане на селскостопанска продукция, съобщи Държавен фонд „Земеделие“.

Бюджетът по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е определен на заседание на Управителния съвет на Фонда.

Целта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, за доброволно застраховане срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за полица.

Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г.

Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в областните дирекции на ДФЗ до 30 септември, а срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е до 16 декември 2016 г.

Общият бюджет за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие на схемата (2015 - 2020 г.) е 21 млн. лева.

ДФЗ съобщи още, че държавната помощ за доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците е със срок на прилагане до края на 2017 г. Помощта покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение, поети за най-малко 5 години.

За 2016 г. Управителният съвет на Фонда прие финансов ресурс по тази държавна помощ в размер на 28 млн. лв. 

Финансовият ресурс за 2016 г. по държавната помощ за хуманно отношение към свинете също е 28 млн. лева. 

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още