IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавни служители ще се назначават само след конкурс

Въвеждат се глоби за органите, които не спазят изискването

16:37 | 06.07.16 г.
Държавни служители ще се назначават само след конкурс

Чиновниците, които не са назначени с конкурс на длъжност, за която такъв се изисква, ще бъдат освобождавани. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове, с които се променя Законът за държавния служител.

Законът обаче все още няма да влезе в сила, тъй като не бе приет докрай.

Не е ясно кога законът ще бъде приет изцяло и ще може да влезе в сила, тъй като той влезе в днешния дневен ред по специална точка, според която в началото на всеки месец всяка партия, а не ръководството, може да определя програмата на депутатите. Следващото начало на месеца ще е в неработния за депутатите август.

Иначе депутатите гласуваха да се въведат и глоби за органите, които не спазят изискването да назначават държавни служители с конкурс. При първо нарушение глобата е 3000 лева, а при следващо - 5000 лева. 

С промените се въвеждат и два етапа на конкурс за заемане на длъжност в държавната администрация. Първият е централизиран - чрез тестове за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба. Той ще се организира от Института по публична администрация.

Вторият е т.нар. децентрализиран етап, който ще се провежда от съответното ведомство. Целта му ще бъде да се определи нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите за заемане на конкретната длъжност. Тестовете ще се разработят от външни експерти.

В закона е уредено и правото на държавните служители на стачка. За периодът на провеждането й, чиновниците, които участват в нея, няма да получават възнаграждение. Защитата им от уволнение при стачка също бе записано в закона.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още