IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавно финансиране за частните училища и детски градини - само ако искат

Депутатите приеха на второ четене текстове от закона за предучилищното и училищното образование

15:56 | 03.09.15 г.
Държавно финансиране за частните училища и детски градини - само ако искат

Частните училища и детски градини ще получават държавно финансиране, ако поискат. Това решиха депутатите, които днес приеха на второ четене текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ.

Държавното финансиране за частните училища и детски градини беше един от спорните моменти в закона. Предложението обаче беше прието с 89 гласа "за", 33 - "против", и 7 „въздържал се“, въпреки признанията на всички политици, че парите не стигат и за държавните и общински учебни заведения.

Вносителите обаче обосновават предложението си с това, че така всяко дете ще получава парите от единния държавен разходен стандарт за издръжка.

Частните училища и детски градини, които заявят, че искат държавно финансиране, обаче ще могат да събират такси само за дейности, за които държавата не дава пари, записаха в закона депутатите. Срещу това те поемат ангажимент да освободят от таксите за допълнителните дейности 20% от учениците. Това могат да са деца с отличен успех, с изявени дарби, със специфични потребности.

От частните училища и детските градини обаче вече обявиха, че ако тези деца не плащат такси, това ще натовари останалите, макар че ако получават пари от държавата, таксите за всички би трябвало да намалеят. Така че каква ще излезе накрая сметката, още никой не знае.

Въпреки че са партньори във властта с ГЕРБ, от АБВ отказаха да подкрепят текста и, както обясни говорителят на парламентарната група на партията Мариана Тодорова, в случая става въпрос за принципна позиция.
Тя изрази опасенията си, че заради тази разпоредба ще намалеят средствата за държавните училища за сметка на частните, а държавната образователна система и без това е недофинансирана.

Янаки Стоилов от БСП също се изказа категорично против текста и дори заподозря, че май само заради него се прави нов закон. „Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще помогнем ли ние с нещо, ако извадим пари и ги раздадем някъде другаде? В колко от областните градове има частни училища“, попита той и добави, че в малките градове въобще няма частни образователни институции.

Снежана Дукова от ГЕРБ обясни, че средствата за частните училища ще са в размер на 11-13 милиона лева, а от финансовото министерство са уверили, че пари има.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още