IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерята на Цветан Василев е била арестувана в Сърбия

Съдът я е освободил след няколко часа с мярка за неотклонение

21:12 | 24.08.17 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Радосвета Василева.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Личен сайт на Цветан Василев</em></p>

Радосвета Василева. Снимка: Личен сайт на Цветан Василев

Дъщерята на Цветан Василев - Радосвета, е била арестувана в Сърбия, след като тя беше обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена европейска заповед за арест.

Новината за нейния арест идва лично от блога на Радосвета Василева, където тя съобщава, че е посетила Сърбия по повод рождения ден на баща си и при регистрацията й в сръбската полиция (по закон всеки чужденец, който е на сръбска територия повече от един ден, трябва да се регистрира - бел.ред) е била арестувана.

"Разбира се, бях ужасена и безкрайно озадачена. Как един млад научен работник и доктор по право се озовава на този „специален“ списък, но най-вече – как държава, която е член на Европейския съюз, злоупотребява с европейско право и прословутата „Червена бюлетина“ на Интерпол, за да изнудва икономически и политически опоненти?", пише тя.
Василева нарича случилото се "история за бруталната злоупотреба с право и безпардонното погазване на човешки права от корумпирани български държавни чиновници".

Баща ми беше рекетиран от български политици дълго време, но през 2014 г. наглостта премина всякакви граници. Както е вече известно, през 2014 г. г-н Делян Пеевски чрез адвоката си г-н Ангелов е поискал да му прехвърли активи на КТБ безвъзмездно. Баща ми, разбира се, е отказал. Тогава започна нашият кошмар. Последва класическа „рейдърска атака“ – изфабрикувани обвинения, очерняща кампания в медии, контролирани или близки до г-н Пеевски, опит да убият баща ми, нередовно призоваване, злоупотреба с право, заповед за задържане под стража за 72 часа, Европейска заповед за арест, „Червена бюлетина“ на Интерпол и запор върху цялото му имущество", разказва още Василева.

Тя твърди, че при задържането й в Сърбия все още не е знаела, че в България е обвинявма за пране на пари, като е разбрала това на 14 август, когато вече е билаз адържана.

На 14-ти август 2017 г. българските адвокати на баща ми ми се обадиха, за да ме информират, че прокуратурата ме е обвинила в пране на пари, защото през 2013 г. баща ми ми е дарил пари, с които съм си купила апартамент във Варна, и е трябвало да знам, че баща ми е престъпник. Почти същото обвинение като на майка ми – абсурдно и в нарушение на презумпцията за невинност. Моят баща няма осъдителна присъда до ден днешен", пише тя.

Без да знам нищо за този заговор и опит – да го кажем направо – да ме задържат и да изнудват баща ми, отидох на гости на родителите си в Сърбия по повод рождения ден на баща ми Цветан Василев, който е на 12-ти август. Отидох в полицейското управление, за да се регистрирам малко по-късно, както се изисква по сръбския закон. Тогава любезно ми казаха, че трябва да ме арестуват, защото България ми е издала „Червена бюлетина“.

Бях изплашена до смърт, но и бях дълбоко впечатлена от човешкото лице на сръбските власти. Полицаите, които ме арестуваха и ме откараха в сръбското бюро на Интерпол, ми казаха: „Не изглеждаш като престъпник. Всичко ще е наред“. Служителите на сръбското бюро на Интерпол бяха доста озадачени какво се случва. Чух ги да шепнат на сръбски: „Първо бащата, после майката, сега дъщерята…Нещо странно се случва в България“.

На практика, българското бюро на Интерпол трябваше да потвърди, че е арестуван „правилният“ човек. Не искам да правя внушения, но за мене е безкрайно странно, че българският офис на Интерпол чака до края на работния ден, буквално до последната минута, за да прати потвърждение. Специалисти ми казаха след това, че според тях това е бил опит да се удължи изкуствено арестът ми, за да не може да ме изслуша сръбският съд същата вечер. Не знам дали е било така, но българската мафия явно не е запозната, че по сръбското право сръбският съд е длъжен да изслушва случаи, касаещи „Червена бюлетина“, веднага след като се получи потвърждение от националното бюро, което я е издало, без значение колко е часът", пише още Василева.

Същата вечер сръбският съд е изслушал аргументите ѝ и я е освободил с мярка за неотклонение, която остава неизяснена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още