IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Йончева: ЕК трябва да контролира по-ефективно България

Фондовете на ЕС подхранват повсеместната корупция в България, коментира българският евродепутат пред швейцарския в. "Тагесанцайгер"

17:04 | 28.12.19 г. 3
<p>
	Елена Йончева. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Елена Йончева. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) и Прокуратурата на Европейския съюз (ЕС) трябва да осъществяват по-ефективен контрол върху България. Това коментира евродепутатът Елена Йончева в  интервю пред швейцарския в. "Тагесанцайгер".

На въпрос какво би казала на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен Йончева отговаря: "Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен!" “Не е достатъчно да се правят само изявления. При Вашето посещение в София премиерът Борисов накара да бъдат демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията, за да не могат да задават неудобни въпроси”, припомня тя, цитирана от БТА.

По думите на Йончева фондовете на ЕС подхранват повсеместната корупция в България.

„Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50 процента от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици. Състоянието на пътищата е катастрофално. Само дванадесет месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души. При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава“, посочва тя.

Тя говори и за аферата Барселона, която свързва премиера Бойко Борисов с покупката на къща в испанския град, в която живее бивша манекенка. Къщата е собственост на нейния баща, но покупката и е осъществена чрез верига от офшорни фирми. Йончева посочва, че е предала  документи на българската прокуратура по случая, но не е получила отговор. „Сега случаят е предаден на испанската прокуратура, която трябва да провери откъде идват парите. Журналистите в България се отказаха от по-нататъшното разследване на случая, защото е прекалено опасно“, допълва тя.

Йончева посочва пред вестника, че българското правителство я обвинява в пране на пари. „Миналия месец изпратиха искане до Еврокомисията за снемане на имунитета ми. Като журналист бях снимала документални филми за един банкер и собственик на телевизионен канал, който по-късно беше заподозрян, че пере мръсни пари. Но въпреки това тогава дори държавните служби държаха парите си в неговата банка, която постоянно получаваше отличия за добрата си работа. Сега ме обвиняват, че съм знаела или че съм можела да знам, че парите, с които съм работила, не са били чисти. Писмото до Еврокомисията е опит да ме принудят да мълча и да унищожат доверието към мен на хората в България. Сега в техните очи аз съм престъпник. Това е чудовищно“, коментира тя.

Елена Йончева казва в интервюто, че е изпратила жалба до Европейския съд в тази връзка. „Жалбата ми е приета, въпреки че процесът все още не е започнал. Ще мине много време, преди Съдът да излезе с решение“, допълва тя.

"Журналистите, които критикуват, вече нямат никакъв шанс за работа. Една от най-популярните журналистки в страната днес кара такси“, казва още Елена Йончева в интервюто. „В България не убиват журналисти - правителството има други средства да ги унищожава. Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерятработа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Въпреки това по отношение свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния. Днес сме на 111-то място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система“, посочва тя.

Тя посочва, че от Европа идват много средства, включително и за финансиране на медиите. „Българските власти обаче сами решават кой да получава парите. Разпределянето им не става по прозрачен начин, принципът му обаче е много прост: всеки, който пише срещу правителството, не получава пари. Наистина, Европейският съюз следи парите да достигат до медиите. Работа на България е обаче да определя критериите за тяхното разпределяне“, коментира Йончева.

Според нея парите на ЕС са част от проблема. „Брюксел следял къде отиват парите, твърдят политиците. Но Европейският съюз получава документите с информация точно от тези, които строят лоши пътища за много пари. Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем различна“, казва тя.

На въпрос дали българите все още вярват в ЕС, тя отговаря, че българските граждани искат да са част от Европа, но постепенно губят надежда. „Положението става все по-лошо. Това не е грешка на Европейския съюз, това е наша грешка. Ние трябва да се борим за нашата държава! Аз не обвинявам Брюксел, обвинявам себе си“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 24 rate down comment 35
redcretin
преди 4 години
Наклепа обирджиите и правилно, даже късно бих казал!Малко им е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 24
Бидонойл
преди 4 години
Благодарим ти, че наклепа родината си пред света, изрусен полу-руски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 36
дядя Вова
преди 4 години
Фондовете на ЕС подхранват повсеместната корупция в България, коментира българският евродепутат....s3Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още